"Vi skippade boksamtalet, det var så tråkigt", säger vikarien Jessica Schedvin. Foto: Privat"Vi skippade boksamtalet, det var så tråkigt", säger vikarien Jessica Schedvin. Foto: Privat
"Vi skippade boksamtalet, det var så tråkigt", säger vikarien Jessica Schedvin. Foto: Privat
Efter samtalet om sexuella trakasserier satt alla elever frivilligt kvar och skrev insändare. Här är inlägget hon skrev på Facebook. Foto: FacebookEfter samtalet om sexuella trakasserier satt alla elever frivilligt kvar och skrev insändare. Här är inlägget hon skrev på Facebook. Foto: Facebook
Efter samtalet om sexuella trakasserier satt alla elever frivilligt kvar och skrev insändare. Här är inlägget hon skrev på Facebook. Foto: Facebook

Struntade i reglerna – talade om trakasserier

Publicerad

När lärarstudenten Jessica Schedvin, 25, träffade en klass med åtta killar som pluggar el på ett gymnasium i Stockholm hade hon instruktioner om att leda ett boksamtal.

Men det struntade de i. I stället blev hela lektionen ett öppet samtal om sexuella trakasserier.

– Vi skippade boksamtalet, det var så tråkigt, säger hon.

Klockan var några minuter innan åtta. Jessica Schedvin, som utbildar sig till lärare, stod som vikarie inför en liten gymnasieklass i Stockholm. Tanken var att eleverna skulle diskutera och jämföra två böcker.

Gänget bestod av ett fåtal "tuffa el-killar", som Jessica beskriver dem, och de hade en annan idé. I stället för ett boksamtal ville de prata om sexuella trakasserier.

– Vi skippade boksamtalet, det var så tråkigt. Det var eleverna som ville prata om det här, och då tycker jag inte att man som lärare ska säga nej, säger Jessica.

Engagemanget var högt och lektionen blev personlig. Eleverna delade med sig av berättelser och egna erfarenheter för att sedan leta efter lösningar.

– Det är viktigt att just killar pratar, så det inte blir en tjejfråga. De började diskutera lösningar som positivt grupptryck, att man ska pusha varandra.

Flera idéer kom på tal. Man ska säga ifrån när man ser något som inte är okej, coola killar behandlar tjejer med respekt och ett upprop för tjejers rättigheter var några av elevernas förslag.

Satt kvar på rasten

När samtalet och lektionen led mot sitt slut kände samtliga elever att de ville fortsätta. Hela gruppen, åtta killar, satt kvar på rasten – för att skriva insändare och fortsätta diskutera.

– Det var jättekul. Då skapar man engagemang. Skolan kan bli betydligt bättre på att belysa samhällsfrågor och jag tycker att det är ett av de viktigaste uppdragen, säger Jessica Schedvin.

Initiativet har fått en stor positiv respons. Lektionen har skapat diskussioner hos såväl elever, föräldrar och lärare.

– Jag har alltid världens bästa elever, men i dag blev det extra uppenbart. Sådant får man vara med om när man har världens coolaste yrke.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonalens

 

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag