Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ströp sin fru framför dottern – får sänkt straff

Kvinnan ströps till döds.
Foto: Läsarbild

25-åringen ströp sin fru till döds inför parets gemensamma treåriga dotter.

Sen tog han flickan till en park.

I tingsrätten dömdes han till livstids fängelse – nu sänks straffet.

Göta hovrätten ändrar straffet från livstid till 17 års fängelse för den 25-årige man som mördade sin 22-åriga hustru på ett asylboende i småländska Mariannelund i somras.

Vid straffmätningen tar hovrätten hänsyn till att mannen, som är medborgare i Afghanistan, efter gärningen frivilligt angett sig hos polisen. Hovrätten har därför ansett att fängelsestraffet ska vara tidsbestämt. Det beslutas också att han, som tingsrätten dömde, ska utvisas från Sverige.

Parets treåriga dotter befann sig i lägenheten när kvinnan ströps till döds – en särskilt försvårande omständighet ansåg tingsrätten och hovrätten delar uppfattningen.

– Dottern tror fortfarande att hennes mamma sover, berättade en vän till familjen för Expressen kort efter mordet.

"Väntade jag på att vår dotter skulle vakna"

I oktober förra året åtalades mannen. I polisförhör sa han:

– Jag bestämde plötsligt att jag skulle ta livet av henne och sedan döda mig själv. När hon inte kunde andas mer väntade jag på att vår dotter skulle vakna.

25-åringen täckte över fruns ansikte med plast efter mordet, lindade sjalar runt hennes huvud och hals och band hennes ben. Sen tog han ut dottern till parken.

Straffet sänks

Han har berättat hur förtvivlad han var, och att han funderade på att ta sitt lov genom att dränka sig i sjön, men att han för flickans skull i stället återvände till asylboendet och bad personalen att ringa polisen.

Påföljden för mord är vanligen 14 år om det inte finns några förmildrande omständigheter, skriver hovrätten.

"Men eftersom mordet skett genom kraftigt strypvåld inför ögonen på parets gemensamma barn anser hovrätten att omständigheterna är så försvårande att straffet ska bestämmas till 17 år", säger hovrättslagmannen Charlotta Riberdahl i ett pressmeddelande.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.