Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ströp och dumpade man på kyrkogård – döms nu

Konflikt om giftermål – dumpade offrets kropp vid kyrkogård.
Yahya Ghafur, 45, döms till 18 års fängelse.
Nashwan Zangana, 31, döms till 17 år och 6 månaders fängelse.
Nashwan Zangana döms även till utvisning utan tidsbegränsning enligt domen.
Foto: Polisen

Två män stod åtalade för misstänkta för att ha drogat och strypt en man och dumpat hans kropp vid en kyrkogård. 

Det uppmärksammade mordet skedde i Sundbyberg, västra Stockholm, i mars i år.

Nu döms Nashwan Zangana, 31, och Yahya Ghafur, 45, till 17 år och sex månader respektive 18 år i fängelse.

Nashwan Zangana, 31, och Yahya Ghafur, 45, stod åtalade för att ha mördat en man i Sundbyberg i mars i år. Yahya Ghafur är Nashwan Zangana farbror.

Under onsdagen föll domen vid Solna tingsrätt. 

Yahya Ghafur döms till 18 år i fängelse och Nashwan Zangana döms till 17 år och sex månader. De ska också betala ett skadestånd på 60 000 kronor var till offrets flickvän och son.

Nashwan Zangana döms även till utvisning utan tidsbegränsning enligt domen.

Där står det: 

”Tingsrätten har funnit att Nashwan Zangana och hans farbror Yahya Ghafur tillsammans och i samförstånd har tagit livet av Nashwan Zanganas vän xx genom att först förgifta honom med stark medicin som gjort honom trött och dåsig och därefter strypa honom med en snara. Motivet har bedömts vara att hindra xx från att allvarligt skada Nashwan Zanganas och därmed familjens heder”.

I domen står det även att DNA-spåren från offrets krage talar för att Yahya Ghafur varit aktiv vid dödandet av offret. Men att båda varit aktiva i något skede gällande hanteringen av offrets kropp.

Drogades och ströps

Det var den 22 mars som offret åkte hem till Yahya Ghafur i tron om att en konflikt skulle lösas, men i stället drogades han, ströps och dumpades vid Sundbybergs begravningsplats.

Den mördade mannen var sedan tidigare vän med Nashwan Zangana, och deras flickvänner är systrar.

Mordoffret och hans flickvän hade hemlighållit sitt förhållande för hennes familj i irakiska Kurdistan.

Nashwan Zangana, 31, hade dock berättat om relationen för hennes familj. Två dagar före mordet hade hennes bröder ringt upp både henne och pojkvännen och hotat att döda dem båda om de fortsatte att ses, har hon sagt i förhör.

Hennes pojkvän hade då krävt att Nashwan Zangana skulle kontakta släktingarna i Kurdistan och ta tillbaka sina uppgifter. Annars skulle han avslöja att Nashwan Zangana hade lagt ut nakenbilder på sig själv på en dejtingsida. Då hade Sundbybergsbon hotat att döda hennes pojkvän. 

Både Nashwan Zanganan och Yahya Ghafur har nekat till brott. 

Se också:

Hit kan du vända dig om du behöver slå larm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.