Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Strontium i vattnet
vid kärnkraftverket

Stora läckor har grusat saneringen vid det havererade kärnkraftverket i Fukushima, Japan.

Nu kommer nästa dråpslag: Det mycket giftiga och cancerframkallande ämnet strontium har hittats i grundvattnet, uppger AFP.

Kärnkraftsföretaget bakom det havererade Fukushima-verket, Tepco, uppger att grundvattnet har strålningsnivåer på 3 200 becquerel per liter. Japans gränsvärden är 100 becquerel för ett kilo livsmedel och tio becquerel för en liter dricksvatten, skriver TT.

Hård kritik

TEPCO and japanska myndigheter överväger att släppa ut delar av vattnet i Stilla havet efter att först ha filtrerat det, enligt AFP. Planerna möter dock stark kritik från fiskare och grannländerna.

Värdland för OS

Förorenat vatten lagras i tillfälliga tankar på området men minst en av dem läcker och flera hundra ton radioaktivt vatten har runnit ut. Oron för att förorenat vatten blandas tycks nu ha besannats och därmed ökar risken för att radioaktivt grundvatten ska läcka ut i havet, skriver TT.

Läckorna från det havererade kärnkraftverket har återigen kommit i strålkastarljuset i och med beskedet att Tokyo är värdstad för OS 2020, enlig AFP.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!