Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Strömmers svar – om framtiden för alliansen

Gunnar Strömmer (M). Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jan Björklund (L). Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / TT/IBL MEDIABILD / TT

Enligt Liberalernas Jan Björklund började problemen inom alliansen redan 2017 när dåvarande M-ledaren Anna Kinberg Batra öppnade upp för samtal med SD.

Ett uttalande som Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer nu riktar kritik mot:

– Jan Björklund själv hade vid upprepade tillfällen egna idéer om hur Sverigedemokraterna borde släppas in, säger han i en intervju i P1. 

Gunnar Strömmer, partisekreterare i Moderaterna ger i en intervju med P1 sin syn på alliansens upplösning och dess eventuella framtid. 

Stämningen mellan de forna alliansvännerna har sedan januariöverenskommelsen varit iskall och båda sidorna har anklagat varandra för deras roll i alliansen fall. 

– Det är uppenbart för var och en att alliansen så som vi känt den de senaste åren naturligtvis inte kommer kunna fungera under den här mandatperioden, säger Strömmer.

Moderaternas tidigare partiledare Anna Kinberg-Batra. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

I bland annat Svenska Dagbladet har Jan Björklund sagt att sprickan inom alliansen började redan när Anna Kinberg Batra 2017 öppnade för samarbete med Sverigedemokraterna.

– Jan Björklund själv hade vid upprepade tillfällen egna idéer om hur Sverigedemokraterna borde släppas in, bjudas in till partiöverläggningar, beredas plats i utskott och så vidare, så jag tycker inte att hans linje är helt övertygande, säger Gunnar Strömmer i P1. 

 

 

Gunnar Strömmer tror att ett framtida samarbete inom alliansen inte är uteslutet. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Kommer försöka hitta nya former”

Trots att alliansen enligt många nu har upplösts betonar Strömmer är ett framtida arbete dock inte är uteslutet:

– Vi kommer försöka hitta nya former för borgerlig samverkan med sikte på att kunna erbjuda ett regeringsalternativ redan nästa val. 

 

Strömmer skickar också en passning till S efter uppgörelsen med C och L:

– Det är mycket glädjande om Socialdemokraterna vill genomföra borgerlig politik, det är bara att ta av hatten glädja såg åt detta, säger han men påpekar samtidigt:

– Jag tror att det finns långt utanför M breda borgerliga väljarlager med en väldigt stark efterfrågan för ett borgerligt parti som entydigt står upp för ett helt borgerligt politiskt program.