Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Strömmen kan stängas av – efter skogsbränderna

50 000 personer har beordrats att lämna sina hem i Santa Clarita.
Kaliforniens guvernör Gavin Newsom.Foto: CHRISTOPHER CHUNG / AP TT NYHETSBYRÅN
Brandmän försöker släcka elden i Santa Clarita, Kalifornien.Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA

Nu tar myndigheterna i Kalifornien till extraordinära åtgärder på grund av skogsbränderna i delstaten.

Elbolaget Utility i norra Kalifornien kan tvingas stänga av strömmen för närmare en miljon kunder, skriver San Diego Union-Tribune

Enligt bolaget är ett strömavbrott en säkerhetsåtgärd med anledning av en rådande brandrisk.

Samtidigt ska ytterligare cirka 50 000 människor evakueras från områden runt San Francisco-bukten.

Orsaken till evakueringen är att vindarna kan få en stor skogsbrand att rycka fram mycket snabbt.  

– Vi evakuerar eftersom den här branden är mycket farlig, säger Mark Essick, sheriff i Sonoma County norr om San Francisco, enligt AFP.  

Statliga Cal Fire har gått ut med den högsta möjliga varningen, röd flagg, i delar av norra Kalifornien för att larma om brandrisken,

”En enda låga kan orsaka en stor skogsbrand”, skriver Cal Fire på sin hemsida.

Tiotusentals har tvingats lämna

Tiotusentals människor i södra Kalifornien har som bekant redan tvingats lämna sina hem sedan skogsbränder där sprider sig. 

Skolor i Los Angeles har stängts och undantagstillstånd råder. 

Kraftiga vindar under söndag och måndag hotar att förvärra situationen.

Omkring 50 000 personer har beordrats att lämna sina hem i Santa Clarita norr om Los Angeles efter att ännu en skogsbrand har brutit ut. 

I Los Angeles County har den så kallade Tickbranden sedan i torsdags ödelagt 1 700 hektar och hotar 15 000 bostäder. Brandkåren har inte kontroll över branden som, liksom flera andra, sprider sig snabbt.

Närmare en miljon kan bli utan ström

Elbolaget Utility flaggar för att 940 000 av deras kunder i norra delen av delstaten kan bli utan ström – vid ett avsiktligt elavbrott.

Det är inte första gången den här månaden som ett elbolag planerar att genomföra ett strömavbrott.

I början av oktober släcktes delar av Kalifornien. Anledningen var en varning om nya skogsbränder. Fler än 800 000 hushåll och företag drabbades.

I ett inlägg på Twitter gav elbolaget Pacific Gas and Electric, sina överlevnadstips: Mat, vatten, ficklampor, en radio, batterier och ett första hjälpen-kit skulle öka chansen att klara sig utan någon el.

Samtidigt rapporterades under lördagen om en jordbävning nära staden Bishop, 60 mil norr om Los Angeles. Jordbävningen hade en styrka på 3,3 på Richterskalan, uppger Los Angeles Times.

Dagens tre största utrikesnyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.