Nina Körner tänder ett ljus i Lickerhamn. Foto: Christian Körner
Nina Körner tänder ett ljus i Lickerhamn.  Foto: Christian Körner

Strömmen försvann efter oväder

Publicerad
Uppdaterad
Ett kraftigt oväder svepte in över södra Sverige på lördagen.
Åskan gjorde hela Gotland strömlöst.
Dessutom fick många husägare tampas med översvämmade källare.
- Det är mörkt här och vi tänder ljus, säger Expressens medarbetare Christian Körner.
Väderomslaget kom redan tidigt på lördagsmorgonen i södra Sverige med regnskurar och blixtar. Blekinge drabbades värst på förmiddagen. I Ronneby med omnejd översvämmades ett 50-tal källare efter rejäla skyfall.
- Vi fick nog 40 millimeter på en halvtimme. Det var rätt bra drag i grejerna, säger Torbjörn Svensson, brandmästare på räddningstjänsten i Östra Blekinge.
Också i Jönköpings län fick räddningstjänsten åka ut till ett 15-tal hus, bland annat i Nässjö, och hjälpa till att pumpa bort vatten. Dessutom utbröt en brand i ett industriområde i Aneby som troligen orsakats av blixten.

Slog ut strömmen

Ovädret drog sig sedan norrut längs ostkusten. Vid 17-tiden ledde åskan till att hela Gotland, med cirka 37 500 abonnenter, blev strömlöst. Blixtnedslag hade slagit ut elkablarna till fastlandet. Gotlands energi AB, Geab, arbetade under kvällen med att få i gång reservkraft i form av gasturbiner i Slite.
Expressens medarbetare Christian Körner befinner sig i Lickerhamn på Gotland. Där blev plötsligt huset mörkt.
- Vi tänder ljus här, säger Christian Körner.
Vid halv åtta på lördagskvällen hade 90 procent av abonnenterna fått tillbaka strömmen. Ovädret låg då fortfarande kvar över ön.
Flera hus på Gotland översvämmades efter regnet. Räddningstjänsten fick en hektisk kväll när flera automatlarm gick i gång till följd av blixtnedslag. I Visby fastnade ett antal personer i en hiss efter att strömmen försvunnit.

Sol efter regn

På många håll i södra Sverige kom rapporter om blixtnedslag med några mindre markbränder som följd. I Tranås och Värnamo slog blixten ner i flera villor men någon brand utbröt aldrig. Utanför Kalmar slog blixten ner i en traktor som började brinna.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag