Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Blixthalka och elavbrott – flera olyckor i ovädret

Trafikverket: Det här ska du tänka på i trafiken idag.
Kraftig blåst har dragit in över delar av Sverige och orsakat strömavbrott, bland annat i Värmland.
Foto: Charles Rex Arbogast / TT NYHETSBYRÅN
SMHI varnar för lokala stormbyar i flera län och elbolagen har höjt sin beredskap.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN
Trafikolycka på E4 utanför Södertälje.
Lastbilsolycka utanför Hedemora.
Foto: NIKLAS HAGMAN / NIKLAS HAGMAN

Snön har vräkt ner på runtom i landet.

Kraftig blåst har orsakat strömavbrott, bland annat i Värmland. SMHI varnar för lokala stormbyar i flera län och elbolagen har höjt sin beredskap.

På andra håll i landet är det blixthalka och nedfallna träd med flera olyckor som följd. 

På väg 70 har en Postnord lastbil åkt av vägen och hamnat i diket med stor trafikpåverkan som följd.

Räddningstjänsten i Gästrikland varnar för ”extrem halka”.

Under onsdagseftermiddagen drog en kallfront in över landet.

– Bakom den kommer kraftiga kalla vindar, säger Sverker Hellström vid SMHI.

En gul varning för hårda vindbyar, lokalt stormbyar, utfärdades för stora delar av Svealand och för norra Götaland under onsdagskvällen.

Ovädret har medfört flera strömavbrott, bland annat i Värmland, efter att träd blåst ner över elledningar. Sammanlagt under kvällen handlar det om några tusen drabbade hushåll som är kunder hos Ellevio, däribland i Årjäng, Hagfors, Grums, Karlstad och Arvika.

Även i Örebro län har runt ett tusental hushåll drabbats under kvällen.

Fördubblat beredskapen

Ellevio har fördubblat sin beredskap i Värmland och Eon har höjt beredskapen i Stockholms län.

Omfattningen av de kraftiga vindarna bedöms vara mindre än ”ovädret som drabbade Värmland söndag–måndag, men det kommer inte att gå obemärkt förbi”, skriver Anders Ekberg, driftchef på Ellevio, i ett pressmeddelande.

Trafikverket har också rapporterat om flera nedfallna träd över vägbanor. I Skåne föll två träd över två motorvägar, E4 vid påfarten Vasatorp och E6 vid Helsingborg södra, rapporterar Sydsvenskan. På väg 1167 från Butbro till Björke i Östergötlands län blockerar ett träd båda körbanorna i höjd med Yxviken.

Kan nå stormstyrka

Efter midnatt finns en gul varning för östra Svealand när ett snöfallsområde i kombination med friska vindar passerar. Det finns också en varning på Gotland för hårda vindbyar som kan nå stormstyrka. De varningarna gäller fram till sex på morgonen.

– Men hela dagen på torsdagen kommer det vara friska till hårda vindar, säger Sverker Hellström.

SMHI har även bland annat utfärdat gula varningar för kuling på Östersjön och för hård vind i norra Lapplandsfjällen och i Jämtlands- och Härjedalsfjällen.

Många olyckor

Men vädret ställer också till det genom snö och blixt halka på flera ställen. Under natten mot torsdagen inträffade två lastbilsolyckor strax söder om Hedemora på väg 70. Båda lastbilarna körde in i mitträcket, för att sedan åka ut i diket där ena välte rapporterar P4 Dalarna.

En av lastbilarna ska vara från Postnord. 

Enligt Trafikverket har olyckorna stor påverkan på trafiken och trafiken beräknas kunna släppas på tidigast klockan 12 på torsdagen. 

På E4 vid Hölö har en lastbil kört i diket med släpet kvar på vägen vilket medför stor påverkan på trafiken. Längre söderut på E4 vid påfart Vasatorp i Skåne har ett träd fallit över motorvägen. Lika så över E6 vid Helsingborg södra. 

Många träd har också fallit över vägbanor i Svealand och norra Götaland. 

Så länge ligger snön kvar

Meteorologen Josefin Bergstedt uppdaterar oss kring veckans väder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.