Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Striderna i Gaza och Israel – det här har hänt

Raketer skickas mot Israel av Hamas.
Foto: MOHAMMED SABER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Våldet i Gaza och Israel eskalerar.
Foto: MOHAMMED SABER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Våldsamheterna mellan Israel och palestinska Hamas har eskalerat.

Här förklarar vi enkelt vad som har hänt.

De senaste veckorna har våldsamheterna mellan Hamas, den islamistiska gruppen som styr Gaza, och Israel eskalerat allt mer. Detta efter att spänningar mellan palestinska demonstranter och israelisk polis i östra Jerusalem övergått i våldsamma sammandrabbningar, som spridit sig ut i Israel och till Gaza i Palestina.

Israel och Palestina-konflikten

Konflikten har sin bakgrund i att flera palestinska familjer hotas att vräkas från sina hem i området Sheikh Jarrah i östra Jerusalem. Judiska familjer hävdar att de ägde marken före 1948 och har rätt till den enligt israelisk lag – palestinierna hänvisar till att området tillhör Palestina och att de köpt fastigheterna.

Attacker har genomförts av båda sidor. Hamas har under natten mot onsdag utfört raketattacker mot Tel Aviv. Enligt Hamas var attacken ett svar på ett israeliskt anfall mot ett höghus i Gaza som används av deras ledning. Israel har svarat på nattens attack med att bomba Gazaremsan och slå ut flera nyckelpersoner i Hamas.

Kan eskalera till ”fullsakligt krig” 

Det finns i nuläget inga indikationer på att läget kommer att bli lugnare. Under tisdagskvällen skrev Tor Wennesland, FN:s koordinator för fredsprocessen i Mellanöstern, på Twitter att situationen håller på att eskalera till ”fullskaligt krig”.

Striderna visar inga tecken på att upphöra

Under fredagen satte Israel in markstyrkor i offensiven mot Gaza. Samtidigt har Hamas skjutit hundratals raketer, över stora delar av Israel, under natten och fortsätter på fredagen.

Det finns inga tecken på att striderna kommer att upphöra och på söndag ska FN:s säkerhetsråd ha ett nytt möte för att diskutera krisen. 


Tidslinje:

1800-talet: Konflikten har sin bakgrund i den sionistiska rörelsen och den arabiska nationalismen – som växte fram i slutet av andra världskriget. 


1948–1967: Staten Israel grundas i enlighet med FN:s delningsplan från 1947 – efter omtalade protester från palestinier som bor i området. Det arabiska-israeliska kriget utbryter. Kriget avslutas med vapenstillestånd år 1949. År 1967 utbryter sexdagarskriget. Israel blir segrare och erövrar Sinaihalvön från Egypten och Gazaremsan. 


1967- i dag: Efter 1967 har det varit flera uppror och konflikten har fortsatt. I dag har våldsamheterna mellan Hamas, den islamistiska gruppen som styr Gaza, och Israel eskalerat ytterligare. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.