Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Striderna fortsätter – efter ledarens tal

10 personer dödades i attacken.
”Inget land skulle tolerera det här”, säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.
Foto: YUVAL CHEN / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Förstörelse i israeliska Ramat Gan efter en raketattack från Gaza.
Foto: ZIV KOREN / POLARIS POLARIS IMAGES
En israelisk stridsvagn attackerar mål på Gazaremsan.
Foto: YONATAN SINDEL / AP TT NYHETSBYRÅN

TEL AVIV/STOCKHOLM. Det intensiva raket- och flygkriget mellan Israel och Hamas fortsätter.

Ett amerikanskt sändebud hade överläggningar med de israeliska ledarna på söndagsmorgonen – och FN:s säkerhetsråd möts om krisen senare på söndagen.

Det pågår internationella diplomatiska ansträngningar för att få till stånd ett eldupphör, men striderna visar inga tecken på att avmattas. 

– Operationen kommer att fortsätta så länge det krävs, säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Den amerikanske diplomaten Hady Amr, ansvarig för israelisk-palestinska frågor I USA:s utrikesdepartement hade överläggningar med Israels försvarsminister Benny Gantz på söndagsmorgonen. USA försöker pressa fram en vapenvila, något Israel hittills avvisat.

Efter deras möte sammanträdde Israels säkerhetskabinett, alltså en mindre grupp ministrar, för att diskutera krisen.

USA för också samtal med palestinierna och med Egypten, som har goda relationer med både Israel och den palestinska islamistgruppen Hamas som styr Gaza – och i många liknande kriser har lyckats medla fram ett eldupphör.

FN:s säkerhetsråd möts

I dag ska FN:s säkerhetsråd mötas med anledning av konflikten. FN:s generalsekretare António Guterres har fördömt våldet mot civila och har uppmanat till eldupphör. 

Men den israeliska försvarsmakten, IDF, rekommenderar landets politiska ledning att fortsätta beskjutningen mot Hamas-mål i Gaza innan man sätter sig vid förhandlingsbordet, rapporterar Haaretz

Under söndagen fortsätter palestinska raketattacker mot Israel och israeliska flygräder mot Gaza.  Uppåt 150 mål ska ha träffats i de israeliska attackerna. Bland dem Hamas-ledaren Yahya Sinwars hem i staden Khan Yunis. Sinwar befann sig inte i bostaden. Samtidigt har Hamas fortsatt sin raketbeskjutning mot civila mål i Israel. 

Cirka 150 palestinier, bland dem ett 40-tal barn, har dödats sedan striderna flammade upp i måndags kväll. Under samma period har tio israeler dödats, bland dem två barn.

Under lördagskvällen talade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu om hur miljontals israeler fått söka sig till skyddsrum under Hamas raketbeskjutningar mot landet.

”Fortsätter så länge det krävs”

– Operationen kommer att fortsätta så länge det krävs, sade Benjamin Netanyahu på lördagskvällen.

– Israel kommer inte tolerera det här Israel kommer svara kraftfullt på dessa attacker och vi kommer fortsätta svara kraftfullt tills säkerheten för vårt folk är återställd och säkrad. Vi har eliminerat dussintals terrorledare och slagit ut hundratals Hamasfästen, sade han.

Han anklagade islamistiska Hamas – som kontrollerar Gazaremsan – för att begå dubbla krigsbrott genom att rikta sina attacker mot civila israeler och använda civila palestinier som mänskliga sköldar.

Samtidigt har Israel anklagats för krigsbrott av Hamas, efter att bland annat ha bombat ett trevåningshus i Gaza där åtta barn och två kvinnor miste livet. 

Åtminstone 150 människor har dött i Gaza under Israels attacker, varav minst 41 barn och 23 kvinnor, rapporterar Haaretz

Kommenterar bombning av redaktionshus

Netanyahu menade under sitt tal att Israel är måna om att undvika civila dödsoffer i striderna. Han lyfte fram lördagens bombning av ett 12-våningshus i Gaza City som exempel. Bland andra al-Jazeera och nyhetsbyrån AP hade redaktioner i huset.

– Vi demonstrerade detta i dag genom att uppmana civila att utrymma byggnaden som användes av Hamas underrättelsetjänst. Vi tar till särskilda åtgärder för att undvika civila dödsoffer. Den exakta motsatsen till Hamas, sa Netanyahu i talet. 

Ägarens desperata vädjan innan huset bombas

Ett höghus som sprängdes av Israelisk militär under söndagen var kontor för flera medier: ”Ge oss tio minuter”.

Här bombas byggnaden i Gaza – rasar mitt i sändning

Dramatiska bilder från Gaza när flervåningshus beskjuts och rasar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.