Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Strider mot IS pågår – nästan 90 döda

Terrorgruppen IS gick till attack i staden al-Hasakah i norra Syrien under fredagen.
Foto: Syrian Democratic Forces, SDF
Den här bilden, som spridits av de kurdiskledda SDF-styrkorna, sägs visa IS-medlemmar som tillfångatagits i samband med striderna.
Foto: Syrian Democratic Forces, SDF

I torsdags attackerade IS Ghwayran-fängelset i nordöstra Syrien.

Striderna mellan kurdiska styrkor och terrorgruppen är nu inne på sin tredje dag och uppemot 90 människor uppges ha dödats.

Attacken uppges vara den största från terrorgruppen IS sedan det så kallade kalifatet föll i Syrien och Irak för nästan tre år sedan, skriver al-Jazeera.

I fängelset sitter omkring 3 500 personer som pekats ut som IS-sympatisörer. Enligt uppgifter ska flera personer fritagits, varav några blivit fångade på nytt, men exakt hur många är oklart.

Rapporterna antalet döda i striderna kommer från olika håll. 

Enligt Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar strider i Syrien från Storbritannien, har 28 soldater från de kurdiskledda och USA-stödda SDF-styrkorna stupat, samt 56 personer på IS-sidan. Utöver det rapporteras några civila dödsfall.

SDF-styrkorna har fått understöd av den USA-ledda koalitionen, som anfallit IS från luften.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.