Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Strider mellan Israel och Hizbollah – israeliskt militärfordon attackerat

Israelisk militärpolis vid en vägspärr nära gränsen till Libanon.Foto: ATEF SAFADI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Libanesiska Hizbollah uppger att rörelsen under söndagen attackerat ett israeliskt militärfordon vid landets södra gräns.

Israels armé bekräftar uppgifterna och meddelar att man svarat med eldgivning.

Den libanesiska Hizbollahrörelsen har tagit på sig söndagens angrepp. Man uppger att den förstört ett israeliskt militärfordon. 

Enligt rörelsens tv-kanal al-Manar har Israel replikerat genom granatbeskjutning mot byn Maroun al-Ras.

Tidigare under söndagen uppgav Libanons armé att en israelisk drönare kränkt landets luftrum. Den ska ha släppt material som antände en brand i en skog längs gränsen. 

Uppgiften bekräftades senare av Israels armé.

FN:s säkerhetsråd oroligt

FN:s säkerhetsråd slog i veckan som gick larm om att upprepade brott mot vapenvilan i Libanon kan leda till ett nytt krig. Ett krig som ingen i regionen har råd med.

Hizbollah uppger dock att ett nytt krig är osannolikt.

– Jag utesluter att stämningen kommer att innebära ett krig, men däremot en respons på en attack, har Hizbollahs ställföreträdande ledare Sheikh Naim Qassem nyligen sagt  i en tv-intervju.

FN-styrka med 10 500 soldater

Säkerhetsrådet har nu valt att förlänga mandatet för FN:s fredsbevarare i Libanon med ett år.

FN-styrkan UNIFIL har 10 500 soldater främst i södra Libanon och på Golanhöjderna. Där övervakar vapenvilan mellan Israel och den libanesiska Hizbollahmilisen vid gränsen mellan länderna.

Söndagens upptrappning inträffar efter en vecka av ökade spänningar mellan Israel och Hizbollah.

Spänningen har stigit, bland annat efter att två beväpnade israeliska drönare föll ner i en stadsdel i Beirut som kontrolleras av Hizbollah.