Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Strider 500 meter från svenska ambassaden

På den svenska ambassaden i Kabul bekräftar man att stridigheter pågår omkring en halv kilometer bort.

Personalen hörde skottlossningen utanför byggnaden och tvingades söka sig till ett skyddsrum.

- Det känns en viss osäkerhet tills man får all information, säger Åsa Gustafsson, Sveriges biträdande ambassadör i Kabul, till Expressen.se.

På söndagen startade en stor attack mot de diplomatiska områdena i centrala Kabul och det har skett minst 12 explosioner på olika platser.

Enligt flera uppgifter har också flera beväpnade män tagit sig in på Star hotell där rika afghaner samt en del diplomater brukar bo. Hotellet ligger bara cirka 500 meter från den svenska ambassaden.

 

Pågår strider

- Vi hör skottlossning emellanåt. Vi alla som jobbar på ambassaden är välbehållna på vårt område, så det är ingen fara för oss. Men vi hör att det fortfarande pågår stridigheter, säger Åsa Gustafsson.

När attackerna inledde tvingades ambassadpersonalen att söka skydd.

- Till en början uppsökte vi skyddsrum. Men sedan en timme tillbaka är vi på våra arbetsrum eftersom säkerhetsbedömningen är att det just nu inte sprids från de belägrade platserna.

Viss osäkerhet

Enligt Åsa Gustafsson är det en ren rutin att personalen söker sig till skyddsrum innan man vet omfattningen av attackerna.

- Det känns en viss osäkerhet tills man får all information. Det allra första är att man tänker på var alla är. Då kan man känna viss oro. Det var några ur personalen som var ute då. Men det var aldrig någon fara för dem.

Finns det något hot mot svenska ambassaden?

- Nej, inte enligt den information som har nått oss.

Ambassaden hålls för närvarande stängd och enligt Åsa Gustafsson finns det i nuläget inga planer på evakuering.

Hoppas på säkert läge

- Vi kommer avvakta i kväll vad som händer och i morgon bitti göra en ny bedömning av situationen. Men det har hänt tidigare att det har varit ett dygns stridigheter. Vi får hoppas att det blir säkert läge snabbare den här gången.

Finlands ambassad i Kabul har redan evakuerats efter attackerna, uppger FNB.

Den amerikanska ambassaden har också stängts och personalen är i säkerhet, uppger en talesman för AFP.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.