Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Striden tvingade polisen att släppa knarkbossen

Sinaloa-kartellens framfart. En fyra timmar lång eldstrid utbröt i staden Culiacan sedan polisen gripit narkotikabossen Ovidio Guzman Lopez. Polisen släppte honom för att ”rädda liv”.Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Polisen söker skydd bakom sina polisbilar i Culiacan.Foto: LUIS GERARDO MAGANA / EL DEBATE DE H / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den mexikanska polisen hann sända ut en bild på den just gripne narkotikabossen Ovidio Guzman Lopez.

Sedan slog kartellen tillbaka.

Striderna blev så hårda att polisen släppte honom för att ”rädda liv”.

De är vana vid mycket i Mexiko efter 13 års krig med narkotikakartellerna, men även där så har bilderna från Culiacan väckt stor uppmärksamhet. Culiacan är huvudstad i delstaten Sinaloa, även bas för en av Mexikos mäktigaste karteller – Sinaloa-kartellen.

Kartellens ökände boss, Joaquin ”El Chapo” Guzman sitter inspärrad i federalt supermax fängelse i USA sedan han i februari dömdes till livstids fängelse. Sonen Ovidio Guzman Lopez har tagit över efter fadern.

Narkotikabossen Joaquin ”El Chapo” Guzman greps och fördes till USA där han nu sitter i fängelse. Hans son har tagit över ledningen av Sinaloa-kartellen.Foto: EDUARDO VERDUGO / AP TT NYHETSBYRÅN

Så det var en stor seger för det mexikanska nationalgardet när en patrull i går gick in i ett hus i Culiacan och fann fyra män. En av dem var Ovidio Guzman Lopez. De tog en bild på honom som snabbt spreds på sociala medier.

https://twitter.com/Stephentwoodman/status/1185034339412660225

Striderna rasade i fyra timmar

Sedan bröt helvetet ut. För kartellen gick till motattack, beväpnade bland annat med tungkalibrig kulspruta monterad på en pick-up.

Snart stod lastbilar i brand mitt i Culiacan. Striderna rasade i fyra timmar.

– Under de 21 år som jag bevakat brottslighet och narkotikavärlden så är detta den värsta eldstrid och den värsta situation jag varit med om, säger den lokale journalisten Ernesto Martinez till New York Times.

Han fastnade mitt i eldstriden och filmade delar av den med sin telefon.

– Ljudet av kulorna var så starkt, att jag nästan kände lukten av krutrök.

Det är lite oklart vad som sedan hände. Först hette det att kartellen befriat Ovidio Guzman Lopez, men polisen hävdade senare att man släppt honom på eget bevåg.

– Beslutet togs att retirera från huset utan Guzman, och att försöka undvika mer våld i området och rädda vår personals liv och återvinna lugnet i staden, säger säkerhetsminister Alfonso Durazo till nyhetsbyrån Reuters.

År 2019 ser ut att bli det dödligaste året

Våldsamheterna i Culiacan och polisens nederlag, är förödmjukande nyheter för Mexikos president Andres Manuel Lopez Obrador. Han tillträdde på posten i fjol men har haft stora svårigheter att komma till rätta med knarkvåldet och kartellerna.

År 2019 ser tvärtom ut att bli det dödligaste året sedan den mexikanska regeringen formellt förklarade krig mot kartellerna för 13 år sedan.

Och manusförfattarna till Netflix-serien ”Narcos Mexico” har precis fått nytt material de kan skildra i framtida avsnitt.

På flykt i Culiacan. Striderna bröt ut mitt i staden.Foto: AUGUSTO ZURITA / AP TT NYHETSBYRÅN