Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Striden trappas upp: ”Tiden är mogen nu”

Sverigedemokraterna kräver att en coronakommission ska tillsättas.
Socialminister Lena Hallengren (S).
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderatledaren Ulf Kristersson.
Foto: OLLE SPORRONG

Konfliktnivån höjs i svensk politik.

Oppositionen har hittills undvikit att kritisera regeringens coronastrategi. Men det kommer att ändras framöver, enligt företrädare som Expressen har talat med.

– Vi gör analysen att tiden är mogen nu, säger en partistrateg.

De kommande veckorna väntar också flera debatter som driver på konflikterna ytterligare. 

Det är snart fyra månader sedan regeringen klassade coronaviruset som en allmänfarlig sjukdom. Under vårens kris har konfliktnivån varit ovanligt låg i svensk politik, samtidigt som regeringen hållit fler presskonferenser än någonsin. Det har talats om nationell samling och borgfred. 

De politiska debatter som har funnits har framför allt rört ekonomin. Oppositionen har undvikit att kritisera själva smittskyddsstrategin. Partierna har tyckt att det har viktigt att sluta upp bakom Folkhälsomyndigheten. De har också uppfattat väljarnas signaler och opinionsmätningarna som att svenska folket inte har velat se så mycket konflikt.

Men det kommer att ändras framöver, säger flera företrädare för oppositionspartierna som Expressen har talat med. En anledning är de höga dödstalen. I veckan passerade Sverige 4 000 döda, medan grannländerna räknar sina döda i hundratal.

– Debatten har skiftat. Det är påtagligt att något har ändrats de senaste två veckorna. Det beror dels på de höga dödstalen jämfört med andra nordiska länder, dels på att det verkar som att en del grundläggande antaganden om hur smittan sprids inte har varit rätt, säger en centralt placerad moderat.

– Vi gör analysen att tiden är mogen nu, säger en annan oppositionsföreträdare.

DN Debatt skriver Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson att Sverige nu måste ändra sin strategi för att bekämpa smittan. Bland annat vill Centerpartiet att man ska testa och smittspåra i högre utsträckning än vad Folkhälsomyndigheten har valt att göra. Alla ska kunna testas för covid-19, oavsett vilket prioritetsgrupp man tillhör.

Damberg: ”Finns en växande frustration”

Svårigheten att få till storskalig testning har drivit på konfliktnivån. Det har funnits ett tydligt mål på 100 000 tester i veckan i mitten av maj, och en oförmåga att nå det. Något som varit enkelt för oppositionen att rikta kritik mot.

Vänsterpartiets ledare kritiserade i en artikel i Aftonbladet i går regeringen för att man inte tydligare klivit in och styrt upp testandet.

– Vi ligger på en plågsamt låg nivå, långt under våra grannländer. Det är ett misslyckande. Regeringen har stått handfallen, säger Jonas Sjöstedt till Aftonbladet.

Inrikesminister Mikael Damberg (S).
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Inrikesminister Mikael Damberg säger till Expressen att han tycker att det fortfarande finns en bred samstämmighet bland riksdagspartierna.

– Nu har vi ett väldigt fokus på att öka testningen i Sverige och framför allt skydda de mest sårbara grupperna. Övergripande tycker jag det finns en stor samstämmighet, men det är klart att det finns en växande frustration över att vissa saker inte gått tillräckligt snabbt, säger Mikael Damberg.

Möller: ”Gäller att hålla tyst vid rätt tillfälle”

Det är svårt att vara opposition i ett krisläge. Det säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

– Det är lätt att trampa snett. Det krävs politisk musikalitet, det gäller att säga rätt sak vid rätt tillfälle och framför allt att hålla tyst vid rätt tillfälle. Den här utdragna krisen är väldigt speciell, eftersom man inte vet så mycket om viruset, säger Tommy Möller.

Han ser också ett ändrat tonläge i debatten, inte minst i mediernas bevakning av krisen.

– Det ställs helt andra frågor till Anders Tegnell. Det är andra infallsvinklar i själva nyhetsbevakningen och även på ledarsidorna. Det politiska klimatet är också annorlunda nu jämfört med för en månad eller två månader sedan, när det närmast var att betrakta som landsförräderi att kritisera regeringen.

Flera debatter väntar framöver

De kommande två veckorna finns flera tillfällen för partiledarna att drabba samman.

I dag fredag möts alla partiledare på sitt regelbundna partiledarmöte för att prata om coronakrisen. För första gången sedan krismötet om maktlagen kommer det att bli ett fysiskt möte.

I riksdagen hålls också en särskild debatt med socialminister Lena Hallengren om åtgärder för att hindra smittspridning inom äldreomsorgen på begäran av Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Nästa söndag, den 7 juni, möts alla partiledare i debatt i SVT:s Agenda och veckan efter, den 10 juni, är det partiledardebatt i riksdagen. 

Rivalerna skakar hand och Åkesson lämnar studion – här är bråken som gått till historien

LYSSNA: Verkställande utskottet – Expressens podcast om politik: ”Fullt bråk överallt” '

Expressens politikredaktion – Torbjörn Nilsson, Viktor Barth-Kron, Karolina Skoglund, Maggie Strömberg och Tomas Nordenskiöld – gör podden Verkställande utskottet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Vill att Sverige ska ändra strategi.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.