Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Striden om vårdkrisen: ”Partiet hoppas på henne”

Såhär lät det i maj när Irene Svenonius (M) tackade Stockholmarna.
Aida Hadzialic meddelade att hon lämnar regeringen vid en blixtinkallad pressträff 2016. Nu har hon gjort comeback som oppositionsledare i Region Stockholm.Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Irene Svenonius utsågs till finansregionråd 2017 och har sagt till Expressen att hon tänker sitta kvar även efter valet 2022: ”Jag lyckades bli personvald 2018, mot alla odds och trots en enorm hatkampanj. Jag har mer kvar att göra här.”Foto: OLLE SPORRONG

Moderaterna har styrt över Stockholms län de senaste 14 åren.

Nu intensifierar Socialdemokraterna sina maktambitioner – genom den unga ex-ministern Aida Hadzialic.

– Partiet hoppas mycket på henne, säger Göran Greider, chefredaktör för socialdemokratiska Dala-Demokraten.

I dag klockan 16.00 debatterar Hadzialic mot finansregionrådet Irene Svenonius (M) i Expressen TV.

På torsdagen möts finansregionråd Irene Svenonius (M) och oppositionsregionråd Aida Hadzialic (S) i Expressen TV för att debattera sjukvården. Region Stockholm, som styrts av Moderaterna sedan 2006, har blivit ett skyltfönster för partiets politik.

Efter tunga förluster i landstingsvalen och förtroendetapp i vårdfrågan har Socialdemokraterna tvingats växla upp. Förra hösten, innan pandemin förvärrade situationen, aviserade Stefan Löfven en ”sjukvårdsoffensiv” ledd av socialminister Lena Hallengren, som bland annat innebär att staten ska få ökat inflytande över vården.

Partiets valberedning lyfte samtidigt fram stjärnskottet och ex-ministern Aida Hadzialic, 33, som ny oppositionsledare i Stockholms län. Hon hade lämnat uppdraget som rekordungt statsråd 2016, efter att ha kört bil med 0,2 promille alkohol i blodet.

Två år senare fick hon i uppgift att leda S valanalys i Stockholm, i vilken hon konstaterar att partiet tveklöst ”behöver utveckla sjukvårdspolitiken för att återta väljarnas förtroende”. 

”Det som saknades var Socialdemokraternas svar på vad (S) vill med såväl sjukvården som Nya Karolinska i Solna”, är en av Hadzialics slutsatser om förlusten i Stockholm.

S hoppas på Hadzialic

Hennes företrädare Erika Ullberg (S) kastade in handduken förra våren, efter åtta år i opposition, och studerar i dag till lärare. Medierapporteringen och ihållande kritik mot prestigebygget Nya Karolinska gav viss effekt – M tappade nio mandat och blev omsprungna av S som största parti – men tack vare framgångar för C och KD, samt att MP bytte sida, kunde Svenonius behålla makten.

Kan Aida Hadzialic ändra på det? Göran Greider, chefredaktör för socialdemokratiska Dala-Demokraten, som kallat Hadzialic ”en favoritminister”, anser att hon har ett tufft uppdrag framför sig.

– Partiet hoppas mycket på henne. Man ser en stark person som kan göra avtryck. Hon är ung, smart och debattglad, även om jag hade väntat mig att hon skulle vara lite mer karismatisk som ledare i Stockholm. 

– Stockholm har länge varit borgerlighetens skyltfönster, som egentligen har slagits sönder inifrån med Nya Karolinska och annat. Det är ett prioriterat område för Socialdemokraterna, och med rätt politik borde det gå att vinna till slut. Det skulle vara en enorm prestigevinst, säger Göran Greider.

”Moderaterna har försvagats”

Det redan höga tonläget i vårddebatten har skärpts ytterligare under spridningen av coronaviruset. Ett infekterat bråk om coronatester blossade upp i våras mellan regeringen och Sveriges tre största regioner, som styrs av moderater. Samtidigt fortsatte turerna kring varsel på akutsjukhusen i Stockholm.

Sjukfrånvaron bland vårdpersonal i Stockholm är fortfarande högre än vanligt, och anställda larmar om stor arbetsbelastning och ”krigssjukvård”. Därtill har varnande röster höjts mot vårdappen Krys etablering av fysiska mottagningar. 

Svend Dahl, chefredaktör för tankesmedjan Timbros nätmagasin Smedjan, anser att Moderaterna saknar en tydlig strategi för att fortsätta styra i Stockholm.

Han tror dock inte att vårdkrisen avgör nästa val – enligt honom är det snarare Moderaternas ambition att vinna tillbaka SD-väljare som får liberalt sinnade storstadsväljare att vända sig till Centerpartiet.

– Moderaterna har försvagats i Stockholm och är inte längre det självklara valet för storstadsmedelklassen. Det här är ett problem som de brottas med. Samtidigt har man varit hyfsat framgångsrika i att locka nya väljare i andra delar av landet, säger Svend Dahl.

LYSSNA: Verkställande utskottet – Expressens podd om politik: Socialliberalernas sista strid 

Expressens politikredaktion gör podden Verkställande utskottet. Nytt avsnitt varje onsdag. Foto: ANNA-KARIN NILSSONFoto: ANNA-KARIN NILSSON

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.