Striden om Quick

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Leif GW Persson förlorade en av sina bästa vänner på grund av sin kritik mot Thomas Quick-domarna. 

Jan Guillou anklagar en journalistkollega för att förfölja honom. 

Striden om Thomas Quicks trovärdighet handlar också om mäktiga karriärer och prestige. 

- De anklagade kommer att kämpa till sista blodsdroppen, säger kriminologen Jerzy Sarnecki.

Striden om Thomas Quick är en mördare eller bara en ned-drogad mytoman är skoningslös.

 Personliga vänskapsförhållanden har kraschat, utredningsrapporter stoppats och journalister fastnat i hatiska vendettor.

 Tunga karriärer står på spel när vi nu närmar oss söndag kväll då den andra delen av  "Dokument inifråns" granskning av Thomas Quick sänds i SVT.

 Kriminologen och sociologen Jerzy Sarnecki:

 - Det finns ett antal människor som har investerat ansenlig del av sin trovärdighet och sina karriärer i ståndpunkter om Thomas Quick. Christer van der Kwast och flera andra högprofilerade personer inom det svenska rättssystemet och psykiatrin blir nog inte helt lyckliga om det visa sig att Quick skulle vara oskyldig.

 - Alla de inblandades prestige skulle få sig en våldsam knäck.

 Han tillägger:

 - På samma sätt som det för den andra sidan skulle vara förödande om det efter noggrann utredning visar sig att domarna mot Quick faktiskt håller.

"Många ligger illa till"

 Fram till TV-dokumentären  i söndags har det varit polis- professorn Leif GW Persson och journalisten Jan Guillou som mest envetet ifrågasatt Quick- domarna.

 Leif GW Persson säger att han var tveksam redan när han första gången fick höra talas om Thomas Quick i början av 90-talet.

 Hösten 1993 fick en han tjänsteskrivelse från åklagaren Christer van der Kwast om ett intressant fall med en seriemördare, Thomas Quick.

 Perssons spontana reaktion på handlingarna var:

 - Söte Jesus, det här köper inte jag. Det här är helt osannolikt och så räknade jag upp en mängd saker som borde kollas, berättar Leif GW Persson.

 - Men då blev inte Kwast det minsta intresserad av att ha med mig att göra, berättar han.

 - Fast mitt intresse växte.

 Journalisten Jan Guillou blev också tidigt misstänksam.

 - När det började komma påståenden om massmord på det här sättet så höjde jag på ögonbrynen och tänkte att detta kan inte vara sant.

 - I dag är det väldigt många som ligger illa till, menar Guillou.

Krigstillstånd om domarna

 I går kväll diskuterades  Thomas Quick i SVT:s direktsända "Debatt" från Göteborg. 

 Advokat Pelle Svensson  ropade mot JK Göran Lambertz på en TV-skärm på väggen:

 - Du sitter och ljuger för svenska folket. Du lägger ut dimridåer!

 JK Lambertz svarade:

 - Pelle säger många dumma saker.

 Också nya kombattanter anpassar sig snabbt till det gälla tonläget. Thomas Quicks nya advokat Thomas Olsson sa till SvD:

 - Om du påstår att han (Quick) utfört mordet är du antingen religiös eller okunnig.

 Mellan journalisterna Jan Guillou och Gubb Jan Stigsson på Dalademokraten råder sedan flera år krigstillstånd kring Quick-domarna.

 I sin bok "Häxornas försvarare" gick Guillou hårt åt Stigsson, som kanske är den journalist i Sverige som skrivit mest om Thomas Quick.

 - Han förföljde mig överallt  efter jag hade gett ut boken. Både i tidningen journalisten och på publicistklubben, säger Guillou.

 Gubb Jan Stigsson svarar:

 - Jag har bara påpekat för honom att han har 43 sakfel i sin bok i kapitlet om Quick, och att han lyckades få in sex fel på 13 rader i sin debattartikel  i Svenska Dagbladet. Men han har inte varit intresserad av att debattera med mig.

"Ville stoppa arbetet"

 Jan Guillou har beskrivit det som en personlig tragedi för Gubb Jan Stigsson om det visar sig att Quick är oskyldig.

 - Jag har alltid låtit fakta tala, men Guillou är ointresserad av det, säger Gubb Jan Stigsson.

 Leif GW Persson berättar att han förlorade en av sina bästa vänner -  Thomas Quicks förre försvarare Claes Borgström -  på grund av sin kritiska inställning till Quick-domarna.

 - Jag ringde Claes för att prata om det här. Men han blev fullkomligt heltokig på mig. Det var mycket trist att vår vänskap tog slut, säger Leif GW Persson.

 Leif GW Persson anklagar också van der Kwast för att ha försökt stoppa en forskningsrapport om Quick-utredningarna.

 - Han kontaktade min chef på brottsförebyggande rådet, Ann-Marie Beglér, och ville få det där arbetet stoppat, säger Persson.

 Många läsare reagerade när Christer van der Kwast i går- dagens Expressen kommenterade den försvunne pojken  Johan Asplunds föräldrar, som  i alla år vägrat tro på Thomas Quick som deras sons mördare:

 - Det är väl mera deras problem att de inte kan släppa det här.

 Enligt kriminologen Jerzy Sarnecki beror det höga ton- läget på ett för byråkratier känt fenomen:

 - Människor gör karriärer på enskilda fall, på ett case. Christer van der Kwasts karriär  bygger väldigt mycket på Thomas Quick, liksom chefspsykologen Birgitta Ståhles. Självklart ligger det i dessa människors personliga intresse att dels få honom fälld och dels att det nu inte inträffar nån...olycka. De kan aldrig säga att: "Jaja, det blev fel, det får vi rätta till." De slåss för sitt liv och för sin heder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.