Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Märta Stenevi nytt språkrör för Miljöpartiet

Hör delar av hennes tal här.
Märta Stenevi är Miljöpartiets nya språkrör.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Märta Stenevi.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hon tar nu över efter Isabella Lövin.
Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
En av kandidaterna var Rebecka Le Moine.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Även Elin Söderberg kandiderade.
Foto: ANN-MARGRETHE ISEKLINT / MILJÖPARTIET
Annika Hirvonen fick se sig besegrad.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 10

Märta Stenevi är Miljöpartiets nya kvinnliga språkrör.

Hon krossade motståndet på partiets extrakongress genom att få 142 av totalt 265 röster. 

– Det är väldigt många känslor som rör sig inom mig just nu, men mest av allt känner jag tacksamhet, säger Stenevi i sitt tacktal. 

Varken Stenevi eller Bolund vill kommentera vilken ministerpost hon kommer att få av statsminister Stefan Löfven. 

Miljöpartiets ombud möttes på söndagen på en digital extrakongress för att välja ett nytt kvinnligt språkrör. Detta efter att partiets nuvarande språkrör Isabella Lövin meddelat att hon lämnar. 

Partiets valberedning hade föreslagit partisekreteraren Märta Stenevi, 44, från Lund. Men hon konkurrerade om de 265 ombudens förtroende med tre kandidater: riksdagsledamöterna Rebecka Le Moine, 30, och Annika Hirvonen, 31, respektive Elin Söderberg, 36, som är partiets distriktsordförande i Västerbotten. 

Märta Stenevi tackar de andra kandidaterna

Efter omröstningen stod det klart att förhandsfavoriten Märta Stenevi vunnit ombudens förtroende med bred marginal: 142 röster gick till henne. På andraplats hamnade Le Moine med 54 röster följd av Elin Söderberg på 44 röster och Hirvonen som fick 25 röster. 

– Jag vill rikta ett stort tack till mina medkandidater. Jag är så stolt över att Miljöpartiet väljer språkrör genom en demokratisk och öppen process. Tack till alla starka och kompetenta kvinnor som ställde upp, säger Märta Stenevi under en presskonferens på eftermiddagen. 

Per Bolund väntas ta över posten som miljö- och klimatminister från avgående språkröret Isabella Lövin men Peter Eriksson post som biståndsminister blir också vakant. 

Märta Stenevi duckade frågan om vilken ministerpost hon kommer att få i regeringen. 

– Jag har kandiderat till språkrör och jag har precis blivit vald till språkrör och jag är otroligt stolt och rörd över det uppdraget. Så det blir nästa fråga, säger hon. 

Märta Stenevi nytt språkrör

En rörd Märta Stenevi kramades om och gratulerades av Per Bolund och tackade för förtroendet från partimedlemmarna: 

– Det är väldigt många känslor som rör sig inom mig just nu, men mest av allt känner jag tacksamhet, säger hon i sitt tal och fortsätter med ett särskilt tack till avgående språkröret Lövin och sina kvinnliga kolleger i partiet: 

– Jag tar emot stafettpinnen från en av dem mest inflytelserika miljöpolitikerna Sverige har haft.  

Märta Stenevi fortsatte sitt segertal med att mana på partimedlemmarna inför det kommande valet 2022. Hon lyfte klimat- och miljöproblem så som den globala uppvärmningen, men även frågor inom social hållbarhet och jämlikhet. 

– Framtiden måste vara grön, annars har vi ingen framtid alls, säger hon. 

Statsminister Stefan Löfven gratulerar Stenevi på Instagram. 

https://www.instagram.com/p/CKtcP9zHDr6/

Även Annie Lööf skickar gratulationer till sin nya politikkollega: 

https://twitter.com/annieloof/status/1355857246983516163

Finansmarknadsminister och språkröret Per Bolund (MP) talade på kongressen och tackade där sin avgående språkrörskollega för hennes insatser: 

– Isabella är för evigt inskriven i vår historia som ett språkrör som står upp för de gröna idealen.

”För evigt inskriven i vår historia”

Han lyfte de miljöpolitiska landvinningar som gjorts under hennes ledning och inskärpte inför språkrörsomröstningen och det kommande riksdagsvalet:

– Det har aldrig varit viktigare att vara miljöpartist. Ni har aldrig varit viktigare. Vår tid är nu. Det är nu det spelar roll vem som bestämmer. 

De ville bli språkrör för Miljöpariet

Märta Stenevi är partisekreterare sedan 2019 och valberedningens kandidat. Hon har tidigare varit stadsbyggnadskommunalråd i Malmö och regionråd i Skåne.


Annika Hirvonen är riksdagsledamot och migrations- och utbildningspolitisk talesperson. Hon har bland annat förhandlat för partiets räkning i migrationskommittén.


Rebecka Le Moine är talesperson för biologisk mångfald och riksdagsledamot. Hon vill att MP ska bli mer systemkritiskt och ha örat närmare marken, mot gräsrötterna och miljörörelsen. Till skillnad från de andra kandidaterna anser hon att ett av partiets två språkrör ska stå utanför regeringen för att kunna vara mer radikal.


Elin Söderberg är aktiv i Umeåpolitiken och distriktsordförande i Västerbotten. Hon har också lett partiets klimatnätverk under flera år.


Därutöver hade fyra kandidater valt att dra tillbaka sina kandidaturer: Karolina Skog, Åsa Lindhagen, Pernilla Stålhammar och Janine Alm Ericson. 

Skillnaderna mellan Stenevi och Lövin

Expressen politikreporter om hur Miljöpartiets nya språkrör vill agera politiskt.

Statsvetaren: ”Nu ska MP prata om mer än bara miljön”

Jenny Madestam om Miljöpartiets nya språkrör Märta Stenevi .

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.