Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Striden om a-kassan: Borg mot resten

ENSAM. Bara Anders Borg och Moderaterna säger nej till en höjning av a-kassan. LO (Karl-Petter Thorvaldsson), Centern (Annie Lööf), Folkpartiet (Jan Björklund) och Kristdemokraterna (Göran Hägglund) vill alla höja a-kassan. Foto: Cornelia Nordström, Jens L'Estrade och Suvad Mrkonjic

Mitt i budgetförhandlingarna blossar nu ett öppet bråk om a-kassan upp i alliansen.

Efter en turbulent helg för finansministern Anders Borg blir han angripen av både allianskollegor och facket.

C, FP och LO vill höja a-kassan. KD vill höja på sikt. Men M säger nej.

- Tyvärr finns det, och det är konstigt, en negativ inställning till detta från Moderaterna, säger Johan Pehrson, FP.

ÖPPET BRÅK OM A-KASSAN

MODERATERNA - NEJ

Vill inte höja taket i a-kassan de tre första månaderna. Hänvisar till att det skulle kosta 30 000 jobb.

 

FOLKPARTIET - JA

Vill höja a-kassan på något sätt de tre första månaderna, samtidigt som man luckrar upp turordningsreglerna till att gälla kompetens, inte antal anställningsår.

 

CENTERN - JA

Vill höja taket i a-kassan de tre första månaderna, samtidigt som man luckrar upp turordningsreglerna till att gälla kompetens, inte antal anställningsår.

 

KRISTDEMOKRATERNA - JA SNART

• Vill på sikt höja taket i a-kassan, men ser inte ett behov i nuläget.

 

LO - JA

• Vill höja taket i a-kassan och även ha en saktare nedtrappning efter det, men vill inte luckra upp turordningsreglerna.

BUDGETHÖSTEN

Anders Borg har suttit i förhandlingar med de andra allianspartierna inför regeringens höstbudget som läggs fram på riksdagens bord den 20 september.

Frågan om höjt tak i a-kassan är ingen fråga som har dryftats i budgetförhandlingarna, men den kommer bli aktuell igen, senast när regeringens socialförsäkringsutredning läggs fram i slutet av 2014.

Några av de budgetsatsningar som däremot redan har presenterats är bland annat:

Ett ungdomspaket på 8,1 miljarder kronor, som innehåller satsningar på utbildning och arbetsmarknadsåtgärder.

Höjt bostadstillägget för ogifta pensionärer med 170 kronor, som tillägg till de 170 kronor för alla pensionärer som det redan har beslutats om.

55 miljarder till järnvägen, som består i bland annat byggandet av Ostlänken mellan Stockholm och Lin ­ köping samt utbyggnad av sträckan Göteborg- Borås.

Ökade anslag till försvaret med totalt två miljarder under en tio årsperiod, vilket skapar utrymme för att ta fram nästa generation av Jas Gripen.

3,5 miljarder till gruvindustrin, i form av upprustning av Malmbanan och en väg mellan Pajala och Svappavaara.

I dag förväntas också en satsning på så kallade nattis, förskola på nattetid, läggas fram av förskoleminister Nyamko Sabuni.

Regeringen är inne i sina budgetförhandlingar. Mitt i det arbetet har nu ett bråk startat som ligger utanför förhandlingarna.

I Sveriges Radios "Ekots" lördagsintervju stängde finansministern dörren för att höja taket i a-kassan, som i dag ligger på 80 procent av högst 18 700 kronor.

Hans argument är att en höjning av taket skulle minska drivkraften för många att jobba och därmed kosta tiotusentals jobb.

- När vi räknar på det så skulle även en höjning av a-kassan under de första tre månaderna, bara den skulle kosta uppemot 30 000 jobb, sa Borg i "Ekot".

Men de andra allianspartierna går emot honom. Centerpartiet vill höja a-kassan de tre första månaderna - samtidigt som man luckrar upp turordningsreglerna för att på det sättet skapa rörlighet på arbetsmarknaden och därmed fler jobb.

- Vi vill ge människor trygghet genom a-kassan, men sedan luckrar vi upp arbetsrätten i stället så att vi får flexibilitet där, säger Jonas Pettersson, pressekreterare hos Annie Lööf.

"Vi vill ha ett högre tak"

Folkpartiet är inne på samma lösning.

- Vi vill ha ett högre tak i tre månader, som kombineras med en modernare arbetsrätt, annars är det risk att högre ersättningar kan skapa en rörelse mot det som Anders Borg varnar för, säger FP:s ekonomisk-politiske talesman Johan Pehrson.

Han tycker det är olyckligt att Moderaterna stänger dörren.

- Tyvärr finns det, och det är konstigt, en negativ inställning till detta från Moderaterna, säger Johan Pehrson.

KD-ledaren Göran Hägglund är också positiv till en höjning - i framtiden. Det "bör ske snart", är hans besked enligt "Ekot".

- Vi bedömer inte att vi är där ännu, men förr eller senare hamnar vi i ett läge där man måste höja, säger Hägglunds presschef Johan Ingerö.

Även facket rasar mot Borgs nej.

- Det är väldigt svårt att förstå att han säger så, därför att arbetslöshetsförsäkringen har blivit så dålig och ger inte det skydd den är tänkt att ge, säger LO:s chefsekonom Ola Pettersson.

Kritiserades av Andersson

Borg har tidigare fått kritik för att köra över småpartierna i alliansen. I Dagens Nyheter i går kritiserades han också av Socialdemokraternas skuggfinansminister Magdalena Andersson för att han inte gjorde flera av höstens budgetsatsningar redan förra året.

Expressen har sökt Anders Borg, som via sin pressekreterare hänvisar till vad finansministern sade i lördagsintervjun.