ENSAM. Bara Anders Borg och Moderaterna säger nej till en höjning av a-kassan. LO (Karl-Petter Thorvaldsson), Centern (Annie Lööf), Folkpartiet (Jan Björklund) och Kristdemokraterna (Göran Hägglund) vill alla höja a-kassan. Foto: Cornelia Nordström, Jens L'Estrade och Suvad Mrkonjic
ENSAM. Bara Anders Borg och Moderaterna säger nej till en höjning av a-kassan. LO (Karl-Petter Thorvaldsson), Centern (Annie Lööf), Folkpartiet (Jan Björklund) och Kristdemokraterna (Göran Hägglund) vill alla höja a-kassan.  Foto: Cornelia Nordström, Jens L'Estrade och Suvad Mrkonjic

Striden om a-kassan: Borg mot resten

Publicerad

Mitt i budgetförhandlingarna blossar nu ett öppet bråk om a-kassan upp i alliansen.

Efter en turbulent helg för finansministern Anders Borg blir han angripen av både allianskollegor och facket.

C, FP och LO vill höja a-kassan. KD vill höja på sikt. Men M säger nej.

- Tyvärr finns det, och det är konstigt, en negativ inställning till detta från Moderaterna, säger Johan Pehrson, FP.

Regeringen är inne i sina budgetförhandlingar. Mitt i det arbetet har nu ett bråk startat som ligger utanför förhandlingarna.

I Sveriges Radios "Ekots" lördagsintervju stängde finansministern dörren för att höja taket i a-kassan, som i dag ligger på 80 procent av högst 18 700 kronor.

Hans argument är att en höjning av taket skulle minska drivkraften för många att jobba och därmed kosta tiotusentals jobb.

- När vi räknar på det så skulle även en höjning av a-kassan under de första tre månaderna, bara den skulle kosta uppemot 30 000 jobb, sa Borg i "Ekot".

Men de andra allianspartierna går emot honom. Centerpartiet vill höja a-kassan de tre första månaderna - samtidigt som man luckrar upp turordningsreglerna för att på det sättet skapa rörlighet på arbetsmarknaden och därmed fler jobb.

- Vi vill ge människor trygghet genom a-kassan, men sedan luckrar vi upp arbetsrätten i stället så att vi får flexibilitet där, säger Jonas Pettersson, pressekreterare hos Annie Lööf.

"Vi vill ha ett högre tak"

Folkpartiet är inne på samma lösning.

- Vi vill ha ett högre tak i tre månader, som kombineras med en modernare arbetsrätt, annars är det risk att högre ersättningar kan skapa en rörelse mot det som Anders Borg varnar för, säger FP:s ekonomisk-politiske talesman Johan Pehrson.

Han tycker det är olyckligt att Moderaterna stänger dörren.

- Tyvärr finns det, och det är konstigt, en negativ inställning till detta från Moderaterna, säger Johan Pehrson.

KD-ledaren Göran Hägglund är också positiv till en höjning - i framtiden. Det "bör ske snart", är hans besked enligt "Ekot".

- Vi bedömer inte att vi är där ännu, men förr eller senare hamnar vi i ett läge där man måste höja, säger Hägglunds presschef Johan Ingerö.

Även facket rasar mot Borgs nej.

- Det är väldigt svårt att förstå att han säger så, därför att arbetslöshetsförsäkringen har blivit så dålig och ger inte det skydd den är tänkt att ge, säger LO:s chefsekonom Ola Pettersson.

Kritiserades av Andersson

Borg har tidigare fått kritik för att köra över småpartierna i alliansen. I Dagens Nyheter i går kritiserades han också av Socialdemokraternas skuggfinansminister Magdalena Andersson för att han inte gjorde flera av höstens budgetsatsningar redan förra året.

Expressen har sökt Anders Borg, som via sin pressekreterare hänvisar till vad finansministern sade i lördagsintervjun.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag