Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Striden i Liberalerna – de vill kryssa Wikström

Flera L-toppar säger att de kan tänka sig att kryssa Cecilia Wikström i EU-valet.
Foto: KRISTOFER SANDBERG
Jesper Brandberg (L) kommunalråd i Västerås är positiv till att Wikström öppnar för att kryssa sig in i Europaparlamentet.
Foto: Expressen

Först petades Cecilia Wikström som Liberalernas toppkandidat i EU-valet – sedan öppnade hon för att kryssa sig tillbaka till förstaplatsen.

Nu säger flera L-toppar att de själva kan tänka sig att kryssa Wikström.

Samtidigt bubblar ett nytt förstanamn:

– Det är många som uppmanar Birgitta Ohlsson att ställa upp, säger en centralt placerad L-källa till Expressen.

Det fortsätter storma i Liberalerna.

Efter att det uppdagats att Cecilia Wikström hade två avlönade styrelseuppdrag vid sidan av sin tjänst som EU-parlamentariker valde partistyrelsen att peta henne som förstanamn till EU-valet.

Partistyrelsen har därefter fått hård kritik internt eftersom Wikström redan hade informerat ledningen om styrelseuppdragen – och bland annat gratulerats av partiledaren Jan Björklund.

I går öppnade Cecilia Wikström i ett Facebookinlägg för att stå på en lägre plats på Liberalernas lista – och kryssa sig in i Europaparlamentet.

Olle Wästberg kommer att kryssa Cecilia Wikström i EU-valet, säger han: ”Utgår ifrån att jag kommer göra det”
Foto: LEIF R JANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Wästberg: ”Alldeles klart”

Partiveteranen Olle Wästberg, som tidigare uttryckt sitt stöd för Wikström, säger nu att han själv avser kryssa henne i valet.

– Ja, i valet kommer jag att kryssa henne, alldeles klart, säger Wästberg.

Även om det finns en annan toppkandidat?

– Ja, det kommer jag nog att göra, det beror ju lite på vem det är, men det utgår jag ifrån att jag kommer göra.

Wästberg understryker att det är partirådet – som består av både partistyrelsen och representanter för länsförbunden – som avgör vem som toppar Liberalernas lista.

Han säger att det finns omfattande kritik mot partistyrelsens beslut att peta Wikström:

– Om man följer interna liberala grupper är det uppenbart kontroversiellt att det här beslutet har fattats, säger Olle Wästberg.

”Förstår beskedet och tycker det är bra”

Jesper Brandberg, Liberalernas kommunalråd i Västerås och ombud i partirådet, är positiv till att Wikström öppnar för att kryssa sig in i Europaparlamentet.

– Jag förstår att hon ger det beskedet och jag tycker det är bra också. Jag har ju framfört tidigare att hon är utsedd av partirådet och det är inte upp till vår partistyrelse att överpröva partirådets beslut, säger han.

Även Brandberg öppnar för att själv kryssa Cecilia Wikström:

– Ja... Jag har ju varit tydlig med att hon är en bra kandidat och jag har också ställt mig bakom att hon toppar listan, så det är klart att det ligger nära till hands. Sen har vi ju valhemlighet i Sverige så vad jag personligen kryssar håller jag för mig själv, säger Jesper Brandberg.

L-källa: ”Fångar upp samma sorts väljare”

Samtidigt uppger en L-källa för Expressen att många nu vill se den tidigare EU-ministern Birgitta Ohlsson som ny toppkandidat.

– Det är många som uppmanar henne att ställa upp. Jag är rätt övertygad om att hon inte är intresserad – men jag tror att skälet till att hon inte velat ställa upp tidigare är att hon inte ville konkurrera med Cecilia Wikström, säger L-källan.

Många inom Liberalerna uppges vilja se Birgitta Ohlsson som nytt toppnamn i EU-valet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / EXPRESSEN

– Mitt intryck är att hon inte vill ha ett partiuppdrag nu, men i och för sig så fångar hon väl upp ungefär samma sorts väljare som Cecilia.

Det är dock, enligt källan, osäkert om det är tekniskt möjligt att lägga till ett namn på listan i efterhand.

Expressen har sökt Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm för en kommentar om att Cecilia Wikström öppnar för att kryssas in i Europaparlamentet.

Hennes pressekreterare Adam Alfredsson svarar i ett sms:

”Vi gör ingen annan bedömning än valberedningen, det vill säga samma bedömning nu som tidigare. Styrelseuppdragen i de aktuella börsbolagen är inte förenliga med att bli invald i Europaparlamentet”.

Expressen söker Birgitta Ohlsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.