Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Striden i L – toppnamn sluter upp för Ullenhag

Erik Ullenhag, tidigare ekonomiskpolitisk talesperson för Liberalerna. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON
Jan BjörklundFoto: ANNA-KARIN NILSSON

Erik Ullenhag är för tillfället ambassadör i Jordanien.

Men inte länge till – om vissa toppnamn inom Liberalerna får bestämma. 

Enligt Ekot vill flera framstående liberaler som vill se Erik Ullenhag som Jan Björklunds efterträdare.

Den liberala stafettpinnen ska lämnas över från partiledaren Jan Björklund som inte ställer upp för omval under partiets landsdagar i höst.

Partiet brottas med rekordlåga siffror, så den som tar arbetet kommer få det tufft. 

En av dem som nämnts som möjlig efterträdare, tillsammans med Erik Ullenhag, är Nyamko Sabuni, tidigare jämställdhetsminister.

 

Nyamko Sabuni, före detta jämställdhetsminister i den borgerliga regeringen. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Hon har stöd från flera toppnamn inom Liberalerna, bland annat partiets försvarspolitiska talesperson Allan Widman, tidigare ekonomisk-politiska talespersonen Mats Persson och även riksdagsledamoten Gulan Avci, före detta ordförande i Liberala Kvinnor skriver Ekot.  

– Nyamko drivs av ”högerkanten” i partiet och Jimmie Åkesson har ju uttalat sig positivt om henne, säger en L-källa till Expressen den 8 mars. 

Erik Ullenhag, tidigare minister och ekonomiskpolitisk talesperson, har också ordentligt stöd i ryggen, menar Ekot, som hänvisar till en kommande debattartikel i Liberalernas tidning Nu.

”En lyssnande person”

En av dem som stöttar Erik Ullenhag är Barbro Westerholm, partiveteran och riksdagsledamot för Liberalerna. 

– Han är en lyssnande person. Han är också en människa med både hjärta och hjärna. Det här med hjärta är så viktigt i politiken, säger riksdagsledamoten och partiveteranen Barbro Westerholm till Ekot. 

Debattartikeln i kommande Nu skrivs också under av Stockholms socialborgarråd Jan Jönsson, riksdagsledamoten Lina Nordquist, biträdande regionrådet i Stockholm Daniel Forslund och Lovisa Aldrin, som är kommunalråd i Halmstad skriver Ekot.  

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.