Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Strid om medicinska åldersbedömningar

Myndighetens barnläkare Carl-Erik Flodmark vill att metoden prövas först.

Foto: Jesper Jakobsen / KVP
Morgan Johansson, S, vill se medicinska bedömningar på plats redan i höst. Foto: Henrik Montgomery/TT

Magnetkamera ger säkrare åldersbedömningar av nyanlända, enligt Socialstyrelsens granskning.

Morgan Johansson, S, vill se medicinska bedömningar på plats redan i höst.

Men myndighetens barnläkare vill att metoden prövas först - något som kan dröja till början av 2017.

– Det bästa är att man gör studier först, säger Carl-Erik Flodmark som också är aktiv i Miljöpartiet.

Magnetkameraundersökningar av framför allt knäleder ökar säkerheten om barns ålder.

Det visar Socialstyrelsens granskning av vetenskapliga studier om medicinsk åldersbedömning. Myndighetens experter bedömer att bilderna blir skarpare, vilket ökar chansen att två olika läkare gör samma bedömning.

– När det gäller knäleden ligger det på 85 procent, en bra siffra. Tänder ligger med vanlig röntgen på mellan 60 och 85 procent. Knäleden mognar senare och då är det lättare att se skillnad på 18 år och när knäleden är mogen, säger Socialstyrelsens barnläkare Carl-Erik Flodmark.

Risk att bedöma fel

Risken att bedöma en vuxen som är barn är tre procent enligt Flodmark. Åt andra hållet är osäkerheten betydligt större - att bedöma en vuxen som ett barn. Men enligt Socialstyrelsen utgår man från barnperspektivet och tar också hänsyn till att FN:s barnkonvention kan komma att implementeras i svensk lagstiftning.

– Det är bättre att ge en 19-åring asyl än att felbedöma ett barn, säger Lars- Torsten Larsson, avdelningschef på Socialstyrelsen.

Undersökningen kostar 2000 kronor, enligt Socialstyrelsen.

"Vi behöver mer data"

När kan man börja genomföra den här typen av bedömningar?

– Man måste göra en pilotstudie. Vi behöver mer data. Vi vill också se om det kan bli bättre om man lägger ihop fyra zoner, två i knäleden och två i fotleden. Att köra en sån studie tar minst ett halvår, i bästa fall någon gång i början av nästa år. Det förutsätter att någon trycker på knappen, det är ett beslut från regeringen, säger Flodmark.

Migrationsminister Morgan Johansson, S, har sagt att han vill att ett system med medicinska åldersbedömningar kommer på plats redan i höst.

Det är tekniskt möjligt att inleda metoden redan i höst men Socialstyrelsens barnläkare föredrar en studie först.

– Det finns naturligtvis risker. Det blir svårare för domstolarna att ta ställning. Det bästa är att man gör studier först. Och sen fortsätter med stora verksamheten. Men om man vill och önskar politiskt kan man ha en testanläggning där man låter asylsökande bli undersökta, säger han.

"Jag är alltid öppen med det"

Carl-Erik Flodmark är själv aktiv i Miljöparitet, men varken han eller myndigheten, ser några problem.

- Socialstyrelsen har ju ett humanistiskt intresse, att värna om de svaga och utsatta. Det är samma engagemang jag har i Miljöpartiet, men det ligger inte alls här, det är sjukvårdspolitik i region Skåne. Det här är regering och riksdag, där har jag inga kopplingar eller kontakter, säger han.

Hade det inte varit bra om Socialstyrelsen hade varit öppen med det innan presskonferensen?

– Jag är alltid öppen med det. Man gör ju en bedömning när man anställs och fortlöpande om det är något som påverkar eller inte. Mina chefer har gjort bedömningen att det inte påverkar att jag kan göra det här jobbet.

Expressen har sökt migrationsminister Morgan Johansson, S, som via sin pressekreterare hänvisar till TT.

M: "Vi kan inte vänta till efter 2017"

Moderaternas migrationspolitiske talesperson Johan Forssell kräver att regeringen snabbare får ålderbedömningar på plats.

– Vi kan inte vänta till efter 2017. Vi har 30 000 ensamkommande ungdomar på våra asylboenden. Nu måste regeringen agera för att vi ska få en fungerande ordning på plats. Helst i går.

En pilotstudie är inget hinder, menar Forssell.

- Det finns ju andra metoder som Socialstyrelsen inte dragit tillbaka. Samma metoder som används i hela EU, som till exempel på handledsröntgen. Vi kan inte blanda vuxna med barn på boenden, det handlar om barnens trygghet, säger han.

Moderaterna föreslog nyligen att Sverige ska rekrytera barnläkare från våra grannländer eftersom man har haft svårt att få tag i svenska barnläkare som vill genomföra åldersbedömningar. Barnläkarna har tidigare bland annat riktat kritik mot tillförlitligheten i metoden handledsröntgen.