Strejker förvärrar flygkaoset i Europa

Flygkaos i Europa – totalstopp på Schiphol
Långa köer på Schiphols flygplats i Amsterdam.
Foto: PETER DEJONG / AP TT NYHETSBYRÅN
I London har bagagehanteringen orsakat förseningar.
Foto: FRANK AUGSTEIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Arga resenärer, långa köer och inställda flyg. 

Den stora turismsäsongen är här, men strejker och brist på personal ställer till kaos på flera europeiska flygplatser. 

– Kombinationen av en mycket snabbare återhämtning med en mycket stram arbetsmarknad skapar många problem, säger Olivier Jankovec, Europachefen för Airports Council International (ACI) till AFP. 

Efter två år av pandemirestriktioner har nu turismsäsongen dragit i gång. Men de flygbolag som permitterade personal under pandemin kämpar nu med att hänga med det ökade trycket. Det tyska flygbolaget Lufthansa ställer nu in totalt 3 100 flygningar på grund av personalbristen.

På flygplatsen Schiphol i Amsterdam, Europas tredje mest trafikerade flygplats, har man kämpat med trängsel i flera veckor till följd av brist på personal i säkerhetskontrollerna. Förra veckan ställde det nederländska flygbolaget KLM in flera flyg till Schiphol för att lätta på trängseln då folk stod ute på gatan och köade till säkerhetskontrollerna. 

”Kunde inte gå på toa”

En av dem som drabbades är Liz Morgan, som åkte till Schiphols flygplats i Amsterdam fyra och en halvtimme i förväg innan hennes flyg till Aten skulle avgå. Väl på plats såg hon att kön till säkerhetskontrollerna ringlade sig hela vägen ut ur terminalen, via ett tält och in i huvudbyggnaden. 

– Det fanns äldre människor i köerna, barn, bebisar. Inget vatten, ingenting. Inga skyltar, ingen som hjälper till, inga toaletter, säger Morgan till nyhetsbyrån AP.

Hon försökte spara tid genom att checka in på nätet och bara ha med sig handbagage, vilket hjälpte föga.

– (Människor) kunde inte gå på toaletten för om du lämnar kön så tappar du din plats. 

Liknande scener har utspelat sig bland annat i Dublin, Köpenhamn, Berlin och Paris. På sociala medier vittnar resenärer om timslånga köer och underbemannade flygplatser. 

På Londonflygplatsen Heathrow har också bagagehanteringen skapat problem den senaste veckan. För 73-åriga Marlena Spieler, som flög hem till London från Stockholm, tog det en och en halv timme att få sin resväska.

Hon funderar på att ställa in sin resa till Grekland om några veckor.

– Ärligt talat är jag orolig för mitt välmående. Jag vet inte om jag stark nog att klara av det, säger hon till AP. 

Uppmaningen: Kom tidigt 

Problemen förvärras ytterligare av det faktum att missnöjda lågprispiloter och kabinpersonal strejkar över hela Europa. Den irländska lågprisjätten Ryanair strejkar, och även brittiska lågprisbolaget Easyjet står inför en strejk. 

Olivier Jankovec, Europachef vid ACI, säger enligt AFP att de som ska resa inom Europa bör ha en hel del tålamod.

– Det är viktigt för passagerarna att de kommunicerar med flygbolagen om när de ska komma till flygplatsen, och förbereder sig på att komma tidigare än vanligt för att se till att de hinner gå igenom, speciellt om de måste checka in bagaget.  

ACI har vidtagit åtgärder för att förbättra situationen men det märks först i mitten av juli, enligt Jankovec. Bland annat anställer man mer personal och omvandlar infrastrukturen för att underlätta flödena. 

– Jag tror att det blir tajt, det kommer att bli en del störningar, det blir längre väntetider, säger han och tillägger:

– Men jag tror att på de allra flesta flygplatser kommer trafiken att gå, folk kommer inte att missa sina plan, och förhoppningsvis kommer alla att kunna nå sin destination som planerat.


Flygkaos på SAS – 100 000 resenärer kan drabbas

Flygkaos på SAS – 100 000 resenärer kan drabbas

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.