Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Strejken växer: "Kommer bli sopkaos i Stockholm"

Bild från ett soprum i Stockholm under pågående strejk, enligt sophämtaren Mikael Drejmark. Foto: Privat
Bilden visar ett översvämmat soprum. Foto: Ylva Johansson

Sopstrejken i Stockholm fortsätter - och växer.

Nu har även ett 40-tal sophämtare på företaget Liselotte Lööf AB lagt ner arbetet.

Sophämtarna varnar för sopkaos runtom i staden, men arbetsgivarna säger sig ha läget under kontroll.

– I dag har vi 33 av 40 bilar ute och tömmer, uppger Peter Ekholm, vd på Reno Norden.

Under onsdagen valde 46 sophämtare på Reno Norden att säga upp sig. Detta inför fredagen då arbetsgivaren dragit den vilda strejken till Arbetsdomstolen. Där hotades de av uppsägning och böter om strejken fortsätter.

Och: Sopåkare från Stockholms alla hörn samlas 08.30 på fredagen i sympatiaktion för strejkande som dras inför Arbetsdomstolen. 

Vill ändra lönesystemet

Strejken handlar i grund och botten om förändringar i löner och arbetstider. Arbetsgivaren har erbjudit 35 000 i månadslön om sophämtarna går med på att jobba 34,5 timmar i veckan i stället för dagens genomsnittliga 29,5. Men sophämtarna vill behålla det befintliga poänglönesystemet.

På torsdagen har även ett 40-tal sopåkare hos konkurrenten Liselotte Lööf AB, i Stockholm gått ut i strejk.

– Vi gör detta som en sympatistrejk och en markering mot Reno Norden och Stockholms Stad. Vi är ett kollektiv bland Stockholms sopgubbar, vi håller varann och ryggen. Nästa gång kan det vara vi, säger Mikael Drejmark, en av de vilt strejkande på Liselotte Lööf AB.

 

Mikael Drejmark är en av sophämtarna på Liselotte Lööf AB som gick ut i strejk under torsdagen. Foto: Privat

Sophämtarna vid Liselotte Lööf strejkar för att de också riskerar att omfattas av det nya poänglönesystem som Reno Norden vill införa, efter den 1 oktober då en ny upphandling av soptjänster träder i kraft.

Sopberg och råttinvasion

Med strejk vid båda företagen hotas Stockholm av stora stinkande sopberg och råttinvasion. Det har de strejkande hävdat.

Strejken vid Reno Norden har pågått sedan förra veckan. Men enligt vd:n Peter Ekholm håller man ändå i gång verksamheten.

–  I går hade vi ute 27 bilar av 40, och i dag är det 33. Vi hinner inte med allt, men det är inte tal om något sopberg.

Sopåkarna varnar nu för att det kan bli sopkaos i Stockholm. Foto: Privat

Reno Norden har bland annat lånat in personal från andra företag. Dessutom är det inte alla av de egna sophämtarna som strejkar/har sagt upp sig.

– Det underlättar förstås att en del av våra sopgubbar valde att komma tillbaka. De hittar soprummen på ett annat sätt, säger Peter Ekholm.

Vägrar hjälpa till med nyckelidentifiering

Problematiken med nyckelidentifieringen kvarstår. Det är bara sophämtarna på Reno Norden som har kunskap om vilka nycklar och portkoder som går till respektive soprum. Och den informationen vägrar man dela med sig av.

Vd:n Peter Ekholm hävdar att han löser sophämtningen ändå, även om det tar längre tid.

– Vi laddar ner körlistorna enligt GPS och kommer dit vi ska. Sedan har vi fått hjälp av privatpersoner som låser upp soprummen  åt oss. Stockholm ställer upp, säger Ekholm.

Strejkande sophämtaren Mikael Drejmark menar dock att Reno Norden försöker försköna verkligheten.

– Det spelar ingen roll hur många bilar som är ute, det gäller att få in soporna också. De försöker lägga locket på och lugna medborgarna, men det kommer att bli sopkaos i Stockholm, hävdar Drejmark.

 

Här kan du lämna hushållssopor

Sophämtningen i en lång rad områden i Stockholm berörs av strejken, även om entreprenörerna gör sitt bästa för att hinna ut och tömma.

Både hushåll och restauranger är drabbade.

Berörda områden är bland annat Hässelby-Vällingby, Spånga-Tensta, Rinkeby-Kista, Bromma, Kungsholmen, Lilla Essingen, Norrmalm, Vasastan, Älvsjö, Vantör, Farsta, Östermalm.

För att underlätta sophanteringen har Stockholm vatten och avfall ställt ut containrar på ett 70-tal platser i Stockholm, dit man kan gå med sina hushållssopor.

Vilka platser det är hittar du här. 

Det finns även containrar på återvinningscentralerna i Sätra, Vantör, Lövsta och Östberga.

 

Enligt Stockholms Vatten, som är beställare av sophämtning är  det fortsatta driftstörningar i hämtningen av hushållsavfall i säck och kärl. 

Containrar finns nu uppställda på ett 70-tal platser runtom i Stockholm. Man uppmanar också stockholmarna att underlätta för personalen genom att lämna soprum öppna och ställa kärlen framme, samt källsortera så långt det är möjligt.

– Det är en allvarlig situation där all kraft läggs för att minimera störningarna. Vi ber stockholmarna om tålamod, säger Krister Schultz, vd på Stockholm vatten och avfall.

Strejken  på Liselotte Lööf AB kommer att göra läget än knepigare.

– Vi har beredskap att köra ut sopcontainrar för hushållssopor även i deras område, förklarar Krister Schultz.