Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Strejken avblåst

Från vänster Tommy Tillgren, Lars-Anders Häggström och Susanne Gideonsson.Foto: Erik Mårtensson / Scanpix

Det blir ingen handelsstrejk.

På torsdagskvällen kom arbetsgivarna och facket överens om ett avtal.

– Vi var mycket nära strejk naturligtvis, säger Handels förhandlingschef Tommy Tillgren till TT.

Vid midnatt på torsdagen skulle en strejk ha brutit ut. Men på torsdagskvällen enades facket och arbetsgivarna om ett nytt avtal för handelsanställda.

Och båda parterna säger sig vara nöjda med resultatet.

– Vi är mycket nöjda med den här överenskommelsen som ligger helt i linje med LO-samordningen. Vi har fått gehör för våra krav på jämställda löner, som andra LO-förbund har varslat till stöd för. Vi har nått ett avtal som tar oss ett rejält kliv på vägen mot att uppnå jämställda löner och vi har lyckats undvika en konflikt, säger Lars-Anders Häggström, fackförbundet Handels förbundsordförande, i ett pressmeddelande.

"Mycket glädjande"

– Det är mycket glädjande att vi har tecknat ett avtal. Det är högt, men eftersom det även innehåller besparingar för arbetsgivarna håller sig lönekostnaderna på den nivå som har etablerats i årets avtalsrörelse, säger Dag Klackenberg, vd för arbetsgivarorganisationen Svensk handel.

Förhandlingarna var bara fem och en halv timme i från att sluta i strejk.

Enligt Handels var det de komplicerade förhandlingarna som gjorde att de drog ut på tiden.

De nya avtalen gäller i ett år och innebär att lönekostnaderna ökar med 2,6 procent, uppger Svensk handel.

Enligt Handels höjs lönerna med 665 till 710 kronor i månaden.

Praktik för unga

Facket och arbetsgivarna har även kommit överens om att införa yrkespraktik för ungdomar upp till 20 år.

– Att hitta nya lösningar för att erbjuda ungdomar jobb står högt på agendan i hela samhället. Nu bidrar vi inom handeln med en yrkespraktik som gynnar ungdomar, utvecklar handelsyrket och stärker handeln, säger Dag Klackenberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.