Strejkar för att slippa sälja porrtidningar

Publicerad
Uppdaterad
Anställda på macken i Degerängen i Piteå vill slippa att sälja porr. Nu hotar syndikalisterna med blockad om inte tidningarna tas bort.
- Det är inte rimligt att jag ska tvingas se på porr på mina arbetsplats, säger Niklas Svenlin som arbetar på macken.
I flera år har Niklas Svenlin försökt få arbetsgivaren att ta bort porrtidningarna ur sortimentet utan resultat. Nu har han vänt sig till sitt fackförbund som hotar med blockad om inget händer före den 9 juli.

Klump i magen

- Jag tycker att det är en arbetsmiljöfråga. Det är inte roligt att gå hem från jobbet varje dag med en klump i magen för att man har tvingats möta det här materialet, säger han.
Han hoppas fortfarande på att facket och arbetsgivaren ska komma överens och att produkterna ska tas bort från hans arbetsplats.

"Inte vår sak"

Mikael Åström, vd för OK i Piteå säger till Expressen.se att det inte finns några planer på att ta bort produkterna ur sortimentet.
- Det är inte vår sak att vara moraltant. Det handalar om två eller tre tidningar som vi säljer och de är placerade enligt alla riktlinjer, exempelvis så att de är dolda för barn, säger han.
Niklas Svenlin vill inte sälja porr.   Men om de anställda mår dåligt av att hantera tidningarna, bör de inte tas bort då?
- Nej, jag har sagt att de som inte gillar produkterna inte behöver sälja dem, säger Mikael Åström

Blockad

Om inget händer före den 9 juli inleds blockaden som omfattar syndikalister och oorganiserade på arbetsplatsen. Det innebär att de inte kommer att hantera pornografiskt material på något sätt.
- I övrigt kommer vi att arbeta som vanligt, säger Niklas Svenlin.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag