Strategin: Ska bromsa corona – till varje pris

Expressen TV sänder direkt.
Stefan Löfven.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tidigare statsepidemiolog Annika Linde.
Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten.
Foto: Lena Katarina Johansson / Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten har ingen strategi om flockimmunitet – nu jobbar man för att bromsa smittan. 

Det säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, i Sveriges radio. 

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att resonemanget om flockimmunitet ”delvis” stämmer, men att det inte är myndighetens strategi.

– Vårt huvudsyfte nu är att få smittspridningen att gå så långsamt som möjligt. 

I vår direktrapportering direkt under kan du följa pressträffen med regeringen.

På lördagskvällen gick svenska UD ut med en avrådan från resor till alla länder. Danmark och Norge har man valt att stänga gränserna – och i USA släpper man inte in inresande från Europa. 

Olika länder och myndigheter har valt olika strategier för att begränsa smittspridningen. 

Annika Linde, statsepidemiolog mellan 2005 och 2013, sa i en intervju med nyhetsbyrån TT att ”Folkhälsomyndigheten har valt den strategi som kanske långsiktigt är mest hållbar”. 

– Jag uppfattar att strategin från Folkhälsomyndigheten är att vi ska uppnå flockimmunitet, att så många som möjligt ska smittas och därmed bli immuna, utan att bli svårt sjuka. Det gäller dock att sträcka ut infektionsförloppet och kapa toppen på antalet som blir sjuka samtidigt, för att underlätta vårdens arbete, säger Annika Linde till TT. 

Siffrorna i världen just nu:

Det totala antalet smittade i världen är nu 162 568

5 996 personer har dött. 

75 968 personer har tillfrisknat. 

Källa: Worldometers

I Sverige har vi 1 018 bekräftade fall. 

359 personer i Region Stockholm

 197 personer i Region Skåne 

159 personer i Västra Götaland

 40 personer i Region Halland

 30 personer i Region Värmland

 38 personer i Region Jönköping

 38 personer i Region Uppsala

 18 personer i Region Östergötland

 13 personer i Region Kronoberg

 25 personer i Region Södermanland

11 personer i Region Västernorrland

 13 personer i Region Västerbotten

 13 personer i Region Örebro

14 personer i Region Jämtland

8 personer i Region Blekinge 

 8 personer i Region Norrbotten

7 personer i Region Gävleborg

 14 personer i Region Västmanland

7 personer i Region Kalmar

 4 personer i Region Dalarna

 2 personer i Region Gotland

Uppdaterad 15 mars kl 15.20.

Vi har räknat fram siffran utifrån de mest aktuella siffrorna från Folkhälsomyndigheten och regionerna. När det gäller regionerna Sörmland, Örebro, Jämtland Härjedalen, Norrbotten och Västmanland skiljer sig regionens egna siffra från Folkhälsomyndighetens. I de fallen har vi använt den högsta siffran. Worldometers anger i sin rapportering en något högre totalsiffra för Sverige: 1 024 fall.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar inte längre provtagning av alla som har symptom. I stället prioriteras äldre och sjuka som behöver sjukhusvård, samt personal som jobbar i vård och med omsorg av äldre. Detta kommer att påverka siffrorna.

”Målet är att bromsa smittan” 

Med flockimmunitet menas att om en tillräckligt stor andel av befolkningen, vanligen runt sex av tio, är immuna mot viruset genom vaccin eller smitta, kommer smittspridningen avta spontant.

Men Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, gick i Sveriges radios ”Godmorgon, världen” ut och dementerade att myndigheten använder sig av strategin om flockimmunitet. 

– Nej, målet nu är att bromsa smittan till alla pris. Sen har hon ju helt rätt i att får vi en flockimmunitet bland dem i samhället som tål den här sjukdomen på ett bra sätt så kommer det också skydda de äldre. Men det är inte vår avsikt just nu. Nu är det att se till att inte sprida smittan vidare. 

Tegnell: Försöker få smittan så långsamt som möjligt 

När Anders Tegnell, nuvarande statsepidemiolog, kommenterar Annika Lindes resonemang och säger till Expressen att strategin kring att bygga upp en flockimmunitet ”delvis” stämmer.

– Delvis är det rätt, problemet är att vi inte riktigt vet hur flockimmunitet ser ut för den här sjukdomen än, för det är lite oklart. Vi har inga bra data på det än för man har inte gjort den typen av studier man behöver göra. Så vårt huvudsyfte nu det är att få smittspridningen att gå så långsamt som möjligt, och förstås på sikt få någon slags immunitet i samhället som gör att den inte kan spridas så snabbt i framtiden.

Men är det er strategi att folk ska smittas och bygga upp en immunitet för att skydda de svaga?

– Nej, inte i grunden, utan grunden i vår strategi är att försöka få smittan att gå så långsamt som möjligt. Vi vet inte riktigt hur en flockimmunitet skulle se ut för den här typen av sjukdom, så det blir väldigt konstigt att säga att det är det som är strategin när vi inte vet vad målet är. Men vi vet vad målet är för att minska smittspridning och vi vet hur vi ska åstadkomma det. Det handlar om att alla stannar hemma när de är sjuka. Det är grundbulten.

Annika Linde förklarar för Expressen att hon drog sin slutsats om Folkhälsomyndighetens strategi efter att de visat upp en graf om hur man behöver fördröja spridningen för att sjukvården ska orka med. 

Hon säger också att hon tror att vi inte kommer uppnå flockimmunitet under det här utbrottet. 

– Men däremot kommer vi genom att en del människor blir sjuka få en mindre spridning när och om viruset kommer tillbaka. 

Enligt Annika Linde är det inte klarlagt om man blir immun efter att ha insjuknat. Hon säger att det skulle vara förvånande om man inte blev det. 

– Vi vet inte exakt, men jag tror att man kan gissa att man har en viss immunitet en tid framåt. 

Är det möjligt att stoppa viruset helt? 

– Jag tror att det här har gått för långt, nått för många länder, för att det här ska kunna utrotas. Då är immunitet det bästa sättet att hantera viruset. Då har vi två vägar att stoppa det: dels genom att många smittas, eller genom vaccin. 

Hade viruset kunnat stoppas från att komma till Sverige om andra åtgärder vidtagits? 

– Jag vet faktiskt inte det. Det kan ha varit om man varit ytterligare mer försiktig med människor som återvände från flygresor från riskområden som Iran i ett tidigare skede. Men de länder i världen som har mycket resande, som vi ju har, har det i princip lika illa som vi. 

– I länder med förutsättningar för smittspridning och som har mycket kontakter med utlandet tror jag att det hade varit jättesvårt. Då skulle vi i princip ha stängt ner Sverige när Kina talade om att de hade ett virus på gång. Det tror jag inte hade varit möjligt. 

”Går inte att säga tvärsäkert”

Efter Annika Lindes intervju med TT gick Moderatpolitikern Hanif Bali först ut på Twitter och kritiserade strategin om flockimmunitet. Efter Folkhälsomyndighetens dementi tog han bort inlägget, men skrev i ett nytt: 

”Låt mig repetera: ”flockimmunitet” är en sjuk gamble.” 

Också kristdemokraternas Europaparlamentariker Sara Skyttedal var snabb att kritisera efter Annika Lindes uttalande i TT och kallade en sådan strategi för ”helt ofattbar”. 

Senare uppdaterade hon: 

”Välkommet att myndigheten nu dementerar att detta är rådande strategi”. 

Sara Skyttedal, KD.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Hanif Bali, M.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Professor och överläkare Agnes Wold skriver angående strategin med flockimmunitet på Twitter: 

”Jag tror inte på något sätt att Folkhälsomyndigheten har någon strategi att 'låta sjukdomen sprida sig inom befolkningen'”. 

Hon skriver i ett annat inlägg: 

”Det är nog inte möjligt att ha en strategi där en epidemi härjar fritt i samhället och riskgrupperna samtidigt skyddas. Jag tycker både Linde och Tegnell och alla andra pratar om att till varje pris ”pressa ned kurvan”, alltså fördröja smittspridning i samhället, med tanke på riskgrupperna, men även på att klara sjukvården (två saker som är kopplade till varandra, i och med att det är riskgrupperna som kan behöva vård)”. 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.   

https://datawrapper.dwcdn.net/39SUv/107/
Besvikelsen var stor på Arlanda efter utlandsresor avråddes.
Didrik von Seth från SRF kräver att staten ska stå för kostnaderna efter UD:s avrådan.
Här är människorna som hjälper andra när virusskräcken sprids.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.