Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Strategin: Gör allt för att stoppa Bernie Sanders

Utrikeskorrespondenten Frida Wallnor diskuterar amerikanska primärvalen.
Den viktiga valdagen har föregåtts av stor politisk dramatik efter att två framstående presidentkandidater på mindre än ett dygn meddelat att de hoppar av.
Foto: RICHARD W. RODRIGUEZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Bernie Sanders.
Foto: CRAIG LASSIG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Amy Klobuchar.
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA

WASHINGTON DC. På mindre än ett dygn avslutade två av de demokratiska presidentkandidaterna sina kampanjer. 

I stället slöt de upp bakom den förre vicepresidenten Joe Biden inför supertisdagen – för att hindra Bernie Sanders från att vinna stort. 

– Det är ingen hemlighet att det pågår ett massivt försök att försöka stoppa Bernie Sanders, säger vänsterkandidaten. 

Tisdagen är en av de viktigaste dagarna under primärvalssäsongen då 14 delstater, demokrater utomlands samt territoriet amerikanska Samoa röstar om Demokraternas presidentkandidat. Bland delstaterna som röstar finns Kalifornien, Texas och Virginia där ett stort antal delegater delas ut. Bara under tisdagen står 1 357 delegater på spel, omkring en tredjedel av det totala antalet.

Den viktiga valdagen har föregåtts av stor politisk dramatik efter att två framstående presidentkandidater på mindre än ett dygn meddelat att de hoppar av.

Först ut var den förre borgmästaren i South Bend, Pete Buttigieg, som meddelade sitt beslut i söndags. Under måndagen följdes han av senatorn Amy Klobuchar som hade fattat sitt beslut samma morgon. 

Amy Klobuchar och Peter Buttigieg framträdde med Biden

I stället för att resa till sina planerade kampanjevenemang satte de avhoppade kandidaterna på ett flyg för att åka till Dallas i Texas, där de under natten mot tisdag framträdde tillsammans med Joe Biden.

Pete Buttigieg motiverade i Dallas sitt beslut om att i stället stötta Biden:

– Vi behöver politik som handlar om anständighet, politik som ger oss värdigheten tillbaka. Det är vad Joe Biden har gjort under hela sitt liv, sa Buttigieg. 

När Amy Klobuchar intog talarpodiet med Biden vid sin sida förklarade hon: 

– Jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att avsluta min kampanj än att ansluta till den här. 

De båda fick även draghjälp av den tidigare presidentkandidaten Beto O’Rourke som också ställde sig bakom Biden. 

Samtidigt gick flera andra framstående demokrater ut och stöttade Biden offentligt, liksom bidragsgivare som meddelade att de byter från Pete Buttigiegs kampanj för att i stället skänka stora summor pengar till Biden, uppger Washington Post. 

Trump: ”Iscensätter en kupp mot Bernie”

Flera amerikanska medier konstaterar att framträdande röster inom Demokraterna nu gör allt för att försöka stoppa vänsterkandidaten Bernie Sanders framfart. Sanders har så här långt samlat på sig flest delegater under primärvalssäsongen. 

Även president Donald Trump reagerade efter de senaste kandidaternas avhopp:

”De iscensätter en kupp mot Bernie”, skrev han på Twitter.

Bernie Sanders fick flera gånger frågor om hur stora delar av Demokraterna nu sluter upp bakom Biden. 

– Det är ingen hemlighet att det pågår ett massivt försökt att försöka stoppa Bernie Sanders, sa han till reportrar i Kalifornien. 

– De håller verkligen på att bli nervösa av att arbetande människor reser sig.

”Bernie är den starkaste kandidaten” 

Sanders kampanjmedarbetare har förklarat att de inte tänker förändra sin kampanj på något sätt efter att startfältet förändrats.

– Vi menar att vi konstant har visat att Bernie är den starkaste kandidaten för att besegra Donald Trump och det menar vi fortfarande. Vi tycker att vi fortfarande har en stark position inför supertisdagen, säger vice kampanjchefen Ari Rabin-Havt enligt New York Times. 

Kvar i kampen finns även senatorn Elizabeth Warren, miljardären och förre borgmästaren i New York Michael Bloomberg liksom kongressledamoten Tulsi Gabbard. 

Nyckeldag på vägen fram till amerikanska presidentvalet – så går det till.
https://datawrapper.dwcdn.net/pgvGp/4/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.