Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stranne: "Diplomati på lägsta nivå"

Expressens USA-expert Frida Stranne. Foto: OLLE SPORRONG
Donald Trump. Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

De senaste dagarna har Donald Trump hamnat i bråk med flera personer.

Här svarar Expressens USA-expert Frida Stranne på frågor. 

Vilka är de främsta utspelen av Trump på Twitter de senaste dagarna? 

– Trump har inlett 2018 i ett hisnande tempo på Twitter och gjort det ena utspelet och personliga påhoppet efter det andra om allvarliga och synnerligen viktiga frågor. Han har utlovat att sätta Hillary Clintons tidigare medarbetare i fängelse, han har aviserat att han tänker stifta ett pris för sämsta och mest ohederliga journalistik vilket båda är exempel på synnerligen olämpliga uttalanden från en president men något som hans väljare uppskattar.

– Men hans utrikespolitiska utspel i diverse tweets är kanske ändå mest anmärkningsvärda. Han har hyllat demonstranterna i Iran och utfäst nya hot mot regimen i Teheran, allt som en del av hans allmänna kritik mot Iran och hans försök att underminera det Iranavtal som Obama undertecknade 2015. Han har sagt att han tänker dra tillbaka allt amerikanskt bistånd till palestinierna och han har skrutit om amerikansk vapenmakt och han har mätt sin makt i förhållande till Kim Jong-Un genom att twittra om att hans egen kärnvapenknapp är större än Jong-Uns. Allt detta är diplomati på lägsta nivå och något som oroar många. Inte minst hans tuppfäktning med Nordkorea när man nu äntligen hade fått en öppning mellan Nord- och Sydkorea som samtalat med varandra och Kim Jong-un dessutom tonat ner sin retorik något. I det läget är det bakvänt att fylla på mer bränsle på elden.

Har hans ton på Twitter hårdnat den senaste tiden? 

– Jag skulle inte vilja säga att den har hårdnat. Trump kör vidare med sin minst sagt bombastiska men etablerade stil och sina personliga påhopp på alla som inte gör som han vill eller inte tycker som honom. Han verkar inte ha för avsikt att vila något från Twitter utan fortsätta med sin aggressiva ton. Hans ständiga behov av att skapa kontroverser på Twitter är en del av hans självcentrerade ledarstil och ett led i att han inte tål kritik och vill ta varje tillfälle att säga vad han tycker och gärna hugga på någon annan. Många håller nog i sig varje morgon när de öppnar Twitter och sätter nog ibland frukostkaffet i halsen när de ser vad som kommer. Inledningen av 2018 är nog däremot ett tecken på att han är laddad av energi från några viktiga politiska segrar han hade innan jul och han kommer att fortsätta fokusera på sig själv på att skapa uppmärksamhet runt sig

Om det senaste med Bannon och Ryssland

– Det här är en fortsättning på anklagelser om rysslandskopplingar under valkampanjen som Trump givetvis helst hade varit utan men som han slår ifrån sig på samma sätt som tidigare. Men det kommer närmare och närmare honom själv och hans familj och att Bannon nu kan förstärka anklagelserna är allt annat än bra för Trump. Det verkar framför allt hårdna runt hans son Trump Jr vilket inte är överraskande för det har figurerar uppgifter om hans möten med ryska kontakter länge nu och det har bekräftats av tunga källor redan tidigare. Det är inte osannolikt att Trump Jr snart tvingas lämna och många tror att Trump är beredd att offra sin son i det här läget. Men det är långt innan det här berör Trump själv så alla som sitter och hoppas på att han ska ställas inför riksrätt för detta får vänta. Det är inte alls säkert att den här frågan leder så långt. Men Trump är väldigt beroende av sin familj och om han inte kan hålla dem runt sig så kommer han att skadas av det. Och rysslandsfrågan tar ju fokus från annat, även om det inte hindrat honom från politiska framgångar innan jul. En offentlig kamp mellan honom och Bannon är däremot inte något som gynnar honom. Viktigt för republikanerna är också vad det kommer att innebära för partiet inför mellanårsvalet. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!