Strängare regler för friskolor

Publicerad
Uppdaterad
Reglerna för friskolor ska bli strängare.
Nu vill regeringen ändra lagen så att friskolor och kommunala skolor kan konkurrera på lika villkor.
- I dag är regelverket inte riktigt up to date, säger utbildningsminister Jan Björklund.
Mycket har förändrats sedan man stiftade lagarna som reglerar friskolornas verksamhet. Därför planerar regeringen nu att se över regelverket, skriver GP.se.
- Dagens friskolelagstiftning skapades i en situation då det fanns få friskolor, vi hade bara några enstaka, säger utbildningsminister Jan Björklund till tidningen.
I dag går så många grundskole- och gymnasieelever i friskola, att skolorna inte längre är ett komplement till de kommunala skolorna - utan snarare en konkurrent.
- Det måste vara så lika villkor som möjligt mellan friskolor och kommunala skolor. I dag finns det en massa villkor i skollagen som bara gäller kommunala skolor men som fristående skolor inte behöver följa, och det menar jag behöver förändras.

Möts av kritik

Bland annat kan de tvingas till fler garanterade undervisningstimmar för att få ekonomiska bidrag.
Förslaget möts av både positiv och negativ kritik.
- Det är viktigt att inte skapa inlåsningseffekter för friskolorna. Poängen är ju att erbjuda valfrihet och då måste man kunna gå utanför formulär 1A, säger Carl-Gustaf Stawström, kanslichef på Friskolornas riksförbund, till GP.se.
Lisa Jannerling
Lisa Jannerling

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag