Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Peru-svenskarna har landat

Varnar för resor fram till 15 juni – Presskommunikatören Linn Duvhammar förklarar varför.
SAS flyger hem många strandsatta svenskar från Peru.Foto: SHUTTERSTOCK

Ett flygplan med hundratals svenskar strandsatta i Peru har landat på Arlanda.

Planet flög non-stop från Lima till Stockholm – SAS:s längsta flygning någonsin.

Flighten anordnades av UD, men resenärerna har själva fått boka resan och stå för biljettpriset.

På tisdagskvällen lyfte ett SAS-plan med 200 passagerare – svenskar och andra europeiska medborgare – från flygplatsen i Lima, med destination Arlanda. 

Två poliser, enligt uppgift från nationella insatsstyrkan, finns också med ombord. De två poliserna syns på en bild som SAS lagt ut, poserande med ansiktsmasker. Flygningen sker på uppdrag av UD.

”Förberedelserna för flygningen sker i nära samarbete med SAS och har föregåtts av ett komplicerat logistiskt arbete på plats, inte minst vad gäller landningstillstånd”, skriver UD:s presskommunikatör Julia Eriksson Pogorzelska i ett mejl till SVT.

SAS längsta non-stopflygning någonsin

Planet beräknas landa strax före klockan 9 på onsdagsmorgonen efter en 12 000 kilometer lång non-stopflygning – den längsta sådana flygningen i SAS historia, berättar flygbolaget i ett inlägg på Instagram.

https://www.instagram.com/p/B-rwQMDBGfW/?utm_source=ig_web_copy_link

I Peru har man tagit till kraftfulla åtgärder för att hindra spridningen av coronaviruset – i stort sett hela landet är nedstängt och polisen kontrollerar resorna inom landet.

Därför har svenskarna i Peru fått gott om tid på sig att ta sig till Lima från andra platser i Peru. 

Resenärerna har själva fått boka resan och stå för biljettpriset.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

Svenske Peter Eriksson sitter i karantän i Filippinernas huvudstad Manilla.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.