Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Strandsatta migranterna har anlänt till Spanien

De strandsatta migranterna anlände på söndagsmorgonen till Valencia i Spanien. Foto: ALBERTO SAIZ / AP/ TT
Migranterna har varit strandsatta mitt ute på Medelhavet efter att Italien och Malta sagt nej till att ta emot dem. Foto: JUQN CARLOS CARDENAS / EPA / TT
629 migranter fanns ombord på räddningsfartyget Aquarius tidigare i veckan. Foto: JUQN CARLOS CARDENAS / EPA / TT

Första migranterna från räddningsfartyget Aquarius med över 600 flyktingar ombord har nått Spaniens östkust. 

Ankomsten markerar slutet på den 1 500 kilometer långa resan efter att Italien och Malta sagt nej till att ta emot dem. 

Frankrike har öppnat för att ta emot asylberättigade – samtidigt som Tyskland vill se ett toppmöte om flyktingfrågan, rapporterar AFP. 

Tidigare i veckan räddades 629 migranter – däribland 89 barn och ungdomar och 80 kvinnor varav 7 gravida – efter att deras gummiflottar hamnat i sjönöd. 

Enligt AFP, som hänvisar till Läkare utan gränser, är merparten från Afrika men ombord fanns även flyktingar från Afghanistan, Bangladesh och Pakistan. 

Efter att ha gått ombord på räddningsfartyget Aquarius – som drivs av Läkare utan gränser – blev de strandsatta mitt ute i Medelhavet i två dagar. Anledningen var att Malta och Italien sagt nej till att ta emot dem. Den nya populistiska regeringen i Italien har lovat att kraftigt skära ner antalet migranter efter att uppemot 120 000 flyktingar anlänt under 2017. 

Ett okänt antal migranter fick sedermera äntra den italienska marinbåten Dattilo som nu har nått Spaniens östkust. 

– Det är vår plikt att göra det vi kan för att undvika en humanitär katastrof och erbjuda en säker hamn för dessa människor, så att vi uppfyller de mänskliga rättigheterna, sade Spaniens premiärminister Pedro Sánchez tidigare i veckan, enligt BBC.

Strandade migranter har nått Spanien

Vid 06.20-tiden lokal tid, efter att ha rest drygt 1 500 kilometer, var marinbåten framme i hamnstaden Valencia där de välkomnades av drygt 1 000 Röda korset-medarbetare och 470 tolkar, skriver AFP.

De strandsatta migranterna anlände på söndagsmorgonen till Valencia i Spanien. Foto: ALBERTO SAIZ / AP/TT

Vid hamnen syntes en stor banderoll med textraden ”Välkomna hem”. 

– Folk hjälper till med allt möjligt; agerar tolkar, förser dem med boende, säger 51-åriga Röda korset-medarbetaren Johnson Tamayo enligt AFP.

Senare på söndagen väntas den andra räddningsbåten, Orione, anlända till Valencia med resterande migranter. 

Frankrike har tidigare kallat Italiens agerande för "ansvarslöst" och har erbjudit att hjälpa Spanien genom att ta emot de migranter som har behörighet att söka asyl i Frankrike. 

Spaniens vice premiärminister Carmen Calvo har i ett uttalande sagt att två länder kommer "arbeta tillsammans" för att hantera ankomsten av migranterna, skriver AFP. Spaniens premiärminister Pedro Sánchez har också tackar Frankrikes motsvarighet, Emmanuel Macron, för samarbetet. 

Samtidigt har Spanien meddelat att de kommer bjuda samtliga gratis sjukvård och de kommer hantera vartenda asylärende, skriver BBC. 

Tyskland vill ha toppmöte om migrationsfrågan

Nyheten om den strandsatta räddningsbåten Aquarius har resulterad i en ny debatt om hur migrationsfrågan ska hanteras inom EU-länderna. 

Enligt AFP har Emmanuel Macron träffat Italiens premiärminister Giuseppe Conte där de har slutit en överenskommelse för att upprätta ett center för asylärenden i Afrika för att undvika "dödsresor".

Tysklands förbundskansler Angela Merkel vill se ett toppmöte för att diskutera migrationsfrågan och hur den ska hanteras i framtiden. 

Det är oklart vilka länder som skulle delta i ett sådant möte, men enligt tyska Bild vill hon träffa ledarna för Österrike, Italien och Grekland – länder som drabbats hårt av flyktingkrisen. 

– Ingenting har bestämts än, vi är i planeringsfasen. Det är också oklart exakt när detta toppmöte kommer äga rum, säger en källa inom den italienska regeringen till Bild.