Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Strandhälls skuldkänslor efter sambons självmord

Se hela intervjun längre ned i artikeln. Nu berättar den före detta socialförsäkringsministern Annika Strandhäll om sorgen, skammen och de tankar hon tampades med efter förlusten.
Annika Strandhäll.Foto: LOTTA HÄRDELIN/DN/TT NYHETSBYRÅN

Efter framträdandet hos Fredrik Skavlan i SVT väljer nu ex-ministern Annika Strandhäll, 44, att ge ytterligare en tv-intervju om sambon Thomas Wolfs, 54, självmord – och om de egna skuldkänslorna:

– Varför kunde jag inte förstå att han mådde så dåligt som han gjorde. Vad var det jag inte såg? säger hon i ”Direkt med Niklas Svensson”. 

Förra fredagen var Annika Strandhäll gäst hos Fredrik Skavlan i SVT. För första gången berättade hon då öppet om sambon Thomas Wolfs självmord den 26 augusti förra året. 

I samråd med döttrarna och bonussonen bestämde hon sig för att ge sitt livs svåraste intervju – efter att ha sett den norske författaren Ari Behns dotter hålla tal på sin pappas begravning efter att han tagit sitt liv. 

– Det var mentalt väldigt tufft att förbereda sig inför den intervjun. Det är skillnad när det är något som är så personligt, och i relation till barnen. Det måste bli bra, säger hon i dag.

På nätet och i sociala medier spekulerades det mycket efter att Annika Strandhäll lämnade regeringen den 30 september förra året. 

– Det fanns forum där det gick över alla gränser, där man skriver nästan vad som helst. Min äldsta dotter kom hem från skolan och berättade att hon hade läst i en av trådarna, berättar Annika Strandhäll i en ny tv-intervju i ”Direkt med Niklas Svensson”. 

”Varför kunde jag inte förstå?”

Hon säger samtidigt att hon själv brottas med skuld- och skamkänslorna. 

– Det handlar väldigt mycket om att man går igenom händelseförlopp, och så tänker man: Var någonstans kunde jag gjort något annorlunda? Vad var det jag inte såg? Varför kunde jag inte förstå att han mådde så dåligt som han gjorde?

– Det är rationellt att tänka så, men det är inte lätt att sätta sig in i en annan människas tankegångar. 

Annika Strandhäll försökte ändå ta upp det när sambon mådde som sämst för några år sen. 

– Det var 2016 som jag mer allvarligt tog upp det och sa att något måste göras. Men sen pratade vi inte så mycket om det. Det var först i somras som jag fick veta att han hade beställt antidepressiva över nätet. 

Skammen gjorde att han inte sökte upp någon läkare, enligt Annika Strandhäll. 

Lämnade regeringen

Efter framträdandet i ”Skavlan” förra fredagen har hundratals människor hört av sig via mejl och i sociala medier. 

– Det har varit alldeles fantastiskt, och det har varit väldigt många män som hört av sig och berättat egna historier om hur man har mått och att man har funderat på detta. 

Annika Strandhäll valde att lämna regeringen i höstas, men hon har fortsatt som politiker för Socialdemokraterna i riksdagen och sitter nu i utrikesutskottet. 

– Det är en del av den jag är. Jag har varit engagerad i samhällsfrågor i hela mitt vuxna liv, och det är en del i att jag ska må bra, säger hon. 

Vad skiljer privatpersonen Annika Strandhäll från politikern Annika Strandhäll?

– Som minister handlar det hela tiden om att visa en bild av ansvarstagande. Som privatperson är jag nog lite mer lättsam och tycker om att ha kul. Jag är nog ganska humoristisk. 

Till den eller de som hoppas att hon en dag ska bli partiledare lyder svaret: 

– Vad framtiden bär i sitt sköte, det vet man inte. Det får man se då. Just nu är det fullt fokus på att ta hand om alla utmaningar som är i vardagen.  

Se hela intervjun med Annika Strandhäll här:

Annika Strandhäll väljer att öppna upp om sambons självmord

Har du eller någon i din närhet självmordstankar?

Är du närstående: Ta alltid självmordstankar eller planer på yttersta allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro, ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Ring alltid 112 om läget är akut.

BRIS vuxentelefon: 077-150 50 50.

BRIS – Barnens hjälptelefon: Tel: 116 111. 

www.bris.se

Jourhavande präst: Nås via 112.

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 08-34 58 73.

Källor: www.mind.se och www.spesistockholm.se.

Se intervjun med Annika Strandhäll i Skavlan

Annika Strandhäll första ord om sambons död

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.