Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Strandhälls reaktion efter lögnanklagelsen: ”Befängt”

Ebba Buschs festande har väckt kritik.
Annika Strandhäll.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Ebba Busch.
Foto: OLLE SPORRONG
Margaux Dietz.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Ebba Busch kallar Annika Strandhälls anklagelser för ”rena lögner” efter hennes kritik mot KD-ledarens festande på Stureplan för två helger sedan. 

”Det är befängt”, svarar Annika Strandhäll till Expressen.

Ebba Buschs festande har väckt kritik från politiskt håll.

Det var under 30-årsfirandet av influencern Margaux Dietz som KD-ledaren anslöt och festade i Stockholm, vilket S-politikern Annika Strandhäll senare kallat för ”direkt omdömeslöst”.  

– Att man som partiledare i det läget väljer att ansluta till ett ganska berusat festgäng och dra ner på stan är naturligtvis provocerande, har Annika Strandhäll sagt till Expressen.

Strandhäll: ”Det är befängt”

Men enligt Ebba Busch har Strandhäll fått helt fel bild av hur festligheterna såg ut. ”Direkta lögner”, har Busch kallat det.

”Det är befängt. Det där får hon lösa med sin vän som är den som kommit med uppgifterna”, skriver Strandhäll i ett mejl till Expressen.

Enligt henne är Ebba Buschs anklagelser ett sätt att släta över att detaljer om festkvällen blivit offentliga.

”För att hon är trängd över att de här uppgifterna läckt ut offentligt på ett sätt som inte var avsikten i och med podden. Jag förstår det.”

”De detaljer som florerat har ju kommit från Ebbas vän som var med under kvällen, inte från mig. Detaljerna är inte heller det viktiga utan den signal som agerandet skickar att som tung politisk ledare under en pandemi dela i sådant här. Dessutom från en partiledare som varit väldigt snar att kritisera andra.”

”Efterfrågade en förklaring”

I podcasten berättar Margaux Dietz att hon fick skjuts hem från festen av KD-ledarens Säpo-vakter. Någonting som väckt kritik. 

Annika Strandhäll har kallat det för ett ”slöseri med resurser”, medan Ebba Busch menar att hon följt alla rekommendationer både kring corona och kring personskydd.

– Som sagt så är det ju ganska olämpligt att diskutera säkerhetsupplägg och arrangemang runt skyddsobjekt vitt och brett, har Ebba Busch sagt till Expressen.

Men enligt Strandhäll har säkerhetsupplägget aldrig diskuterats: 

”Det jag efterfrågade var just en förklaring. Som partiledare har man ett särskilt stort ansvar att vara en förebild och man får finna sig i granskning och befogad kritik. Särskilt om man som Ebba Busch anklagat statsministern för att med berått mod sprida coronasmitta.”

Ebba Busch svarar på Strandhälls kritik.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.