Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Strandhälls osäkerhet om klimatmålen: ”Måste öka”

Sveriges nya klimat- och miljöminister om kärnkraften, samarbetet med Moderaterna, elbristen och flera viktiga frågor för omställningen av näringslivet
Annika Strandhäll (S) är osäker på om Sverige kommer att klara de kommande klimatmålen.
Foto: OLLE SPORRONG
Klimatminister Annika Strandhäll.
Foto: OLLE SPORRONG

Annika Strandhäll (S) är osäker på om Sverige kommer att klara de kommande klimatmålen.

– Jag önskar att jag kunde känna mig lite mer optimistisk. Men jag är inte alls säker på att vi kommer klara det, säger den nya miljö- och klimatministern i en intervju med DN.

Hon lovar också att regeringen är redo att ta beslut om slutförvaret av kärnavfall. 

Sverige ställde sig bakom en 45-procentig utsläppsminskning fram till 2030 under klimattoppmötet i Glasgow, vilket innebär sju procent varje år fram till dess.  

Men Annika Strandhäll säger i intervjun med DN att det i stället finns en risk att utsläppen ökar kommande år – och att hon inte är säker på att Sverige klarar målen.

Som ny klimat- och miljöminister får Strandhäll frågan ifall det inte är viktigt att vi når målen. 

– Det är klart att det är jätteviktigt. Och samtidigt är det ju inte enkelt. Det ska man också vara ödmjuk inför. Det hade varit enkelt att sitta som politiker och säga att nu gör vi allting rätt, så det är klart vi kommer minska med 7 procent nästa år. Jag vill inte sitta och säga det, säger Strandhäll till DN. 

Beskedet om kärnkraften

Hotet om misstroendeförklaring om regeringen inte kommer med ett beslut om slutförvaret av kärnavfall i januari ligger kvar.

Annika Strandhäll menar att regeringen är redo för att återkomma med besked i frågan, och att man då får se om det ”landar i att det blir ett jakande besked eller negativt besked”. 

I en tidigare intervju med Expressen säger Annika Strandhäll att det inte är framtidens melodi att förlita sig på en energikälla där man inte kommit på en lösning för att ta hand om avfallet efter.

Men kärnkraften är samtidigt en viktig del av svensk energimix, menar miljö- och klimatministern.

– Vi kommer behöva den under god tid framöver. Den kommer vara en viktig stabiliserande faktor när vi ställer om Sverige. Men investeringsviljan finns i det förnybara, det är fortfarande så att det är där intresset finns. Det är i den nya tekniken, de nya innovationerna som pengarna finns, säger Strandhäll till DN. 

Se även:

Klimat eller miljö? Elbil eller tåg? • Ministern svarar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.