Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Buschs svar efter skarpa kritiken: ”Direkta lögner”

KD-ledaren ger sin version av händelsen.
Ebba Busch svarade på kritiken i Expressen TV.
Foto: Daniel Ingmo
Annika Strandhäll (S) kräver en förklaring från Ebba Busch gällande festkvällen med Margaux Dietz.
Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN
Johan Ingerö, policyansvarig på KD.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Influencern Margaux Dietz.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Annika Strandhäll anklagar KD-ledaren Ebba Busch för att ha festat oansvarigt mitt i coronapandemin.

Nu slår Ebba Busch tillbaka – och anklagar S-politikern för att sprida osanningar om henne.

– Jag hoppas att många är beredda att se förbi en socialdemokratisk, så kallad jämställdhetspolitisk talespersons direkta lögner, säger Ebba Busch till Expressen.

S-politikern om KD-ledarens fest med Margaux Dietz.

Det är i podcasten ”Margaux & Theo” som influencern Margaux Dietz berättar om sitt 30-årsfirande – där deltagarna bland annat åkte festbuss lastad med drinkar till en krog på Stureplan i Stockholm.

– Där beställde nån in 300 hot shots, sen är det lite blurry, säger hon i podcasten.

Senare under kvällen anslöt KD-ledaren Ebba Busch. Något som Annika Strandhäll kallar ”direkt omdömeslöst”.

– Människor dör varje dag och vi politiker har berättat för svenska folket att de måste göra inskränkningar i sina liv. Att man som partiledare i det läget väljer att ansluta till ett ganska berusat festgäng och dra ner på stan är naturligtvis provocerande.

Ebba Busch säger att hon deltog i ett enkelt firande, och att Strandhälls beskrivning är fel.

– En vän till mig, i det här fallet Margaux, fyller år och vi är några vänner som då bokar bord tillsammans på restaurang. Så vi har varit på middag sju personer.

Strandhäll: ”Slöseri med resurser”

I podcasten avslöjar Dietz att hon efter festen skjutsades hem av Ebba Buschs Säpo-livvakter – vilket även det kritiseras av Strandhäll.

– Det är ett slöseri med resurser att använda Säpo som taxi, anser S-politikern, som vill att Busch förklarar vad som hände.

KD-ledaren säger att hon följt alla regler kring både personskydd och coronarekommendationer, och anklagar nu Strandhäll för ”direkta lögner”.

– Hon beskriver vad jag har gjort och vad jag har varit den här kvällen som är direkt felaktigt, säger hon och fortsätter:

– Jag hoppas att många är beredda att se förbi en socialdemokratisk så kallad jämställdhetspolitisk talespersons lögner, direkta lögner, och det allvarliga i att man far med den här typen av osanning för att piska upp en stämning mot en annan kvinnlig toppolitiker som uppenbarligen behöver ha livvaktsskydd.

Delar om bilfärden klipptes bort

Dietz följde med Ebba Busch en bit på vägen i Säpobilen, enligt KD.

Men under onsdagen hade den delen ur podden klippts bort. Ebba Busch vill inte svara på om det var på uppmaning av henne, men säger att frågan tagits upp med Dietz.

– Som sagt så är det ju ganska olämpligt att diskutera säkerhetsupplägg och arrangemang runt skyddsobjekt vitt och brett, säger KD-ledaren.

Se också:

Annika Strandhäll menar att Ebba Busch bröt mot restriktionerna.
KD presenterade sin skuggbudget förra fredagen.

LÄS MER: De lämnade politiken – så mycket tjänar de i dag (PREMIUM) 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.