Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Strandhäll: Vi såg inte att han mådde dåligt

Ministern i ”Skavlan”.
Annika Strandhäll berättar i ”Skavlan” för första gången om sambons självmord.
Foto: SVT

Annika Strandhäll och hennes sambo Thomas Wolf höll på att separera när han tog sitt liv i augusti. 

Det berättar hon i SVT:s ”Skavlan”.

– Jag hade lämnat ett besked att jag hade en annan bostad som jag skulle flytta till. Det här skedde ungefär en vecka efter det.

I september lämnade dåvarande socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S) sin post efter att hennes sambo sedan 19 år, Thomas Wolf, hastigt gått bort.

I fredagens ”Skavlan” i SVT berättar hon för första gången att han tog sitt liv. I programmet reflekterar hon över vad som ledde fram han till sist inte orkade längre.

– Allteftersom tiden gick så blev det uppenbart att Thomas inte mådde helt bra. Han tillhörde den kategorin av män som hade väldigt svårt att prata om sina känslor och att han mådde dåligt, även med mig, säger Annika Strandhäll, som har två barn ihop med Thomas Wolf.

”Signalerna nådde inte riktigt fram”

För några år sedan försökte hon tala med honom om att han verkade deprimerad men upplevde att han slog det ifrån sig. I efterhand har hon fått veta att han, i stället för att gå till läkaren, beställde antidepressiva mediciner över nätet.

Hon konstaterar att hon inte insåg allvaret – trots att hon var statsråd med ansvar för frågor kring psykisk ohälsa.

– Herregud, jag som var ute och pratade om detta under samma tidsperiod, hade kontakt med de organisationer i Sverige som jobbar med självmordsfrågor, sköt till pengar till självmordsprevention, såg inte det som hände i min egen familj, säger hon.

– De här signalerna nådde inte riktigt fram till mig. Han var ju, som många män är, väldigt mån om att upprätthålla en fasad av styrka och ordning och reda. Ingen på hans arbetsplats misstänkte heller att han mådde dåligt.

Annika Strandhäll berättar i ”Skavlan” om sambons död.
Foto: Skärmdump / SVT
”Herregud, jag som var ute och pratade om detta under samma tidsperiod, hade kontakt med de organisationer i Sverige som jobbar med självmordsfrågor, sköt till pengar till självmordsprevention, såg inte det som hände i min egen familj”, säger tidigare ministern i programmet.
Foto: Skärmdump / SVT

Höll på att separera

Annika Strandhäll hade sitt arbete som social- och socialförsäkringsminister medan Thomas Wolf hade ett toppjobb som förhandlingschef på Arbetsförmedlingen. Hon säger att de allt mer kom att leva i olika världar.

– Vår relation blev allt sämre. I början av 2019 inledde vi en separation.

De gick i familjerådgivning, och sambon tog under våren och sommaren professionell hjälp. Samtidigt såg hon att han blev mer personlighetsförändrad ju närmare de kom den punkt där separationen skulle vara ett faktum.

– I teorin så vet jag att det är den typen av livsomställningar som kan orsaka just det som skedde i Thomas fall. Jag hade lämnat ett besked att jag hade en annan bostad som jag skulle flytta till. Det här skedde ungefär en vecka efter det.

Hon tror att han hade kunnat få ett bra liv om man bara hade lyckats förhindra självmordet – och hänvisar till statistik som visar att de flesta som överlever självmordsförsök sedan inte gör några fler försök.

– Jag ser framför mig den här mannen med alla dessa kvaliteter som jag lärt känna i 19 år. Som kunde spela alla instrument på absolut gehör, som var smart, intelligent och välutbildad, såg bra ut, hade bra ekonomi. Jag tänker ändå att hade han bara tagit sig igenom den här tiden, så hade han om bara kanske ett år suttit i solen och tagit en öl och lyssnat på musik, kommit vidare i livet.

Har du eller någon i din närhet självmordstankar?

Är du närstående: Ta alltid självmordstankar eller planer på yttersta allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro, ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Ring alltid 112 om läget är akut.

BRIS vuxentelefon: 077-150 50 50.

BRIS – Barnens hjälptelefon: Tel: 116 111. 

www.bris.se

Jourhavande präst: Nås via 112.

Mind, självmordslinjen: 90 101

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 020-18 18 00 (alla dagar 19.00-22.00).

Källor: www.mind.se och www.spesistockholm.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.