Tusentals personer samlades för en demonstration på Sergels torg i centrala Stockholm på onsdagen.
Bakgrunden var protesterna som brutit i USA till följd av George Floyds död i samband med ett polisingripande.
Arrangören hade fått tillstånd att hålla en demonstration mellan klockan 18 och 20 med 50 deltagare. Men när det stod klart att det rörde sig om betydligt fler än så försökte polisen upplösa folksamlingen.
Annika Strandhäll ryter ifrån
Vid T-Centralens tunnelbanespärrar uppstod oroligheter mellan polis och demonstranter.
En av de som bevittnade händelsen är S-riksdagsledamoten Annika Strandhäll. Hon är tidigare socialförsäkringsminister och socialminister, numera talesperson för Socialdemokraterna i jämställdhetsfrågor.
Hon ryter ifrån mot demonstranterna.
– Vi pratar om poliser som var i extremt numerärt underläge i relation till mängden demonstranter. De försökte skingra massorna på ett professionellt sätt men det möttes då med provokationer, säger Strandhäll och fortsätter:
– De hade mobilkameror upptryckt i ansiktet på poliserna för att man skulle kunna filma om man fick någon typ av reaktion, vilket de uppenbarligen har lyckats med.
DÄRFÖR PROTESTERAR MÄNNISKOR I USA
• Oroligheterna i USA bröt ut sedan den svarta mannen George Floyd kvävdes till döds av en vit polis i Minneapolis, måndagen den 25 maj. Allt filmades.
• Protester och kravaller har utbrutit i över 100 städer runtom i USA. Nationalgardet har inkallats på en del håll, bland annat i Minneapolis.
• Minst 68 journalister har utsatts för attacker av polis eller demonstranter under protesterna, en av dem är Expressens USA-korrespondent Nina Svanberg.
• En journalist fick en gummikula i ansiktet och har förlorat synen på vänster öga, andra har gripits, blivit beskjutna med gummikulor och pepparsprej.
Sedan protesterna inleddes har även människor i andra länder sammanslutit för att markera mot rasism och polisvåld. På onsdagen hölls en större demonstration i Stockholm i Sverige.
Mikael Damberg: Använd digitala medier
Annika Strandhäll förstår behovet av att protestera. Samtidigt manar hon till ansvarstagande mot bakgrund av coronakrisen.
Inrikesminister Mikael Damberg (S) instämmer.
”Det är en viktig demokratisk rättighet att demonstrera. Men vi befinner oss just nu i en pandemi där vi måste minska smittspridningen och därför råder det sedan en tid ett förbud mot sammankomster med fler än 50 personer”, uppger han i en kommentar.
”Jag vill uppmana alla som vill manifestera mot rasismen att istället använda digitala medier. Annars riskerar många människor att bli sjuka och dö”.
Mikael Damberg påminner även om vikten av att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska trycket inom sjukvården.