Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Strandhäll: ”Rätt personer ska vara på rätt plats”

Regeringen ser över om regelverket kring sjukersättningen fungerar som det var tänkt, meddelar socialminister Annika Strandhäll, S. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN

I dag är det väldigt få personer som beviljas sjukersättning. 

Försäkringskassan vill se lagändringar som gör att fler ska få den möjligheten – och regeringen ser över om regelverket verkligen fungerar som det är tänkt. 

Men det är ännu oklart om lagen ändras innan valet.  

I veckan har Expressen skrivit flera artiklar om Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Detta sedan Arbetsförmedlingen slagit larm om att man får ta emot allt fler sjuka personer, som knappt klarar av förberedande arbetsinsatser. 

Är man sjuk ska man få sjukpenning, var budskapet från Arbetsförmedlingen. 

Myndigheten krävde regeländringar så att sjuka människor lättare ska kunna flyttas tillbaka till sjukförsäkringen, samt mer pengar för att kunna ge dem med hälsoproblem extra stöd. 

 

LÄS OCKSÅ: Så tycker partierna om de sjuka hos Arbetsförmedlingen 

 

Och även hos Försäkringskassan finns en medvetenhet om det finns vissa individer, i synnerhet dem som varit sjukskrivna länge, kan hamna i kläm mellan de två systemen. 

I slutet av november skickade Försäkringskassan en skrivelse till regeringen med förslag på lagändringar inom sjukförsäkringen som i korta drag skulle ge fler personer rätt till sjukersättning – som tidigare kallades förtidspension. 

 

LÄS OCKSÅ: Försäkringskassan: Sjukpensionera fler 

”Rätt personer ska vara på rätt plats”

Till saken hör att antalet personer som beviljas sjukersättning har sjunkit kraftigt under de senaste åren. I fjol handlade det om cirka 6 000 personer, året innan om knappt 9 000. 

Frågan om förtidspension fick mycket uppmärksamhet för tolv år sedan. Allianspartierna gick till val på att minska utanförskapet i Sverige – dit förtidspensionärerna räknades. Då fanns också hundratusentals förtidspensionärer i landet. 

Efter regeringsskiftet 2006 skärptes lagarna – och förtidspensioneringarna sjönk.

 

LÄS OCKSÅ: Läkaren Gunnar: ”Många patienter blir mer stressade i stället” 

 

När Försäkringskassans skrivelse inkom till regeringen i höstas sa socialminister Annika Strandhäll, S, att man såg över regelverket. Det gäller fortfarande. 

– I dag är det väldigt få som får sjukersättning beviljad. Rätt personer ska vara på rätt plats för att vi ska kunna ge stöd på bästa sätt. Därför ser vi nu över om regelverket fungerar som det är tänkt, säger Annika Strandhäll i en skriftlig kommentar.   

Oklart när regeringen ger ett besked

– Samtidigt måste vi se till att regelverket inte lägger hinder i vägen för den som har sjukersättning att få en meningsfull sysselsättning, fortsätter hon. 

 

LÄS OCKSÅ: Helena skadade sig på jobbet – får ingen ersättning 

 

Om regeringen vill ändra lagen så att fler ska kunna få sjukersättning är ännu oklart. Det är även oklart om ett besked i frågan kan komma innan valet i höst, uppger socialministerns pressekreterare.