Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Strandhäll KU-anmäls av SD-ledamot

Annika Strandhäll (S).
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Angelika Bengtsson (SD) KU-anmäler Annika Strandhäll.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Annika Strandhäll KU-anmälas nu efter veckans avslöjanden om socialdepartementet och Försäkringskassan.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll KU-anmäls av SD-riksdagsledamoten Angelika Bengtsson.

Detta med anledning av att Socialdepartementet ska ha försökt påverka Försäkringskassan i vilka handlingar som lämnas ut till medier.

– Jag välkomnar KU:s granskning. Offentlighetsprincipen är ett fundament i svensk demokrati, säger Annika Strandhäll.

Det är Angelika Bengtsson, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, som nu anmäler socialförsäkringsminister Annika Strandhäll till riksdagens konstitutionsutskott.

Anmälan sker efter uppgifter de senaste dagarna om att socialdepartementet försökt påverka vilka handlingar som lämnats ut till medier från Försäkringskassan, i kölvattnet av den så kallade Begleraffären.

Dagens Nyheter avslöjade i måndags att regeringen varnat Försäkringskassans tillförordnade generaldirektör, Maria Hemström Hemmingsson, med ”allvarliga konsekvenser” efter att hennes myndighet lämnat ut begärda handlingar till TV4.

LÄS MER: Topptjänsteman tvingades bort – lämnade ut avslöjande papper 

SD-ledamoten: ”Kan med fog ifrågasättas”

Angelika Bengtsson skriver i KU-anmälan:

”Det kan med fog ifrågasättas om departementets och generaldirektörens agerande står i förenlighet med Tryckfrihetsförordningens regler för utlämnande av allmän handling. Vidare kan ifrågasättas om ansvarigt statsråds agerande är förenligt med grundlagens stadgande om förvaltningens självständighet.”

Anmälan avslutas:

”Jag hemställer därför att Konstitutionsutskottet granskar regeringens och statsrådet Annika Strandhälls agerande rörande Försäkringskassans hantering av utlämnande av allmänna handlingar och handlingar som inte belagda med sekretess.”

Annika Strandhäll: ”Välkomnar KU:s granskning”

Annika Strandhäll kommenterar anmälan i ett sms till Expressen.

– Jag välkomnar KU:s granskning. Offentlighetsprincipen är ett fundament i svensk demokrati, säger Strandhäll.

Hon menar att hon aldrig försökt kontrollera vilka dokument som lämnats ut av Försäkringskassan.

– Jag som statsråd ska aldrig och har så klart aldrig haft synpunkter på vilka dokument som våra myndigheter lämnar ut, säger Annika Strandhäll.

Angelika Bengtsson (SD): ”Uppenbara brister”

Angelika Bengtsson kommenterar i ett sms:

– Vi ser det som allvarligt att regeringen, eller i det här fallet Socialdepartementet, försöker styra vilka offentliga handlingar som allmänheten får ta del av. Skälet till att vi KU-anmäler är även de uppenbara brister som departementet visat gentemot grundlagen.

– Det vore olyckligt om den här typen av hantering av allmänna handlingar blir praxis.

LÄS MER: Överraskande mejlet till styrelsen: Begler sparkad 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.