Strandhäll: Inte flyktingarna som sätter press på vården

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Annika Strandhäll menar att det är det ökande antalet äldre som sätter press på sjukvården, och inte flyktingmottagandet.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
"Vi har en snabbt åldrande befolkning i Sverige", säger Annika Strandhäll.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Socialminister Annika Strandhäll menar att det är det ökande antalet äldre som sätter press på sjukvården – inte flyktingmottagandet. 

Det säger hon i en intervju i Aftonbladet

– Vi har en snabbt åldrande befolkning i Sverige, säger Strandhäll. 

Sjukvården är en av svenskarnas viktigaste valfrågor och hur man ska lösa problem som personalbrist och vårdköer är någonting som alla partier fokuserar på. 

Socialminister Annika Strandhäll intervjuas i Aftonbladet med anledning av tidningens artikelserie "vårdlarmet". 

Där säger hon att vårdens problem inte har något att göra med det svenska flyktingmottagandet.

– Det stämmer inte, det är inte sant! Vi har under den här mandatperioden ökat resurserna till sjukvården så den har 13 miljarder mer till sitt förfogande nu än när vi tog över 2014, säger hon. 

Strandhäll: ”Vi har en snabbt åldrande befolkning”

Hon menar att det i stället rör sig om det stora antalet äldre som är anledningen till kostnaderna i vården. 

– Vi har en snabbt åldrande befolkning i Sverige. Medellivslängden ökar med 3,5 timme per dygn och vi har ett större antal kroniker med livslånga relationer till sjukvården i dag än för 30 år sedan, säger hon till Aftonbladet. 

Socialministern menar vidare att en viktig faktor till att råda bot på vårdens problem är regeringens utbyggnad av vårdutbildningar. Hon ser det som avgörande för att vården ska klara bemanningen i framtiden. 

På Sunderbyns sjukhus i Norrbotten, som Strandhäll lyfter fram som ett exempel har man testat en ny modell för att lösa personalbrisen. Man ska där ha anställt servicepersonal som ska avlasta sjuksköterskor och undersköterskor i deras arbete med mat och städning. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.