Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Strandhäll hotas med misstroende från L

Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: OLLE SPORRONG

Liberalerna hotar med att väcka en misstroende förklaring mot miljöministern Annika Strandhäll innan lucia, rapporterar Ekot.

Detta då regeringen ännu inte kommit med ett beslut om hur kärnkraften ska slutförvaras.

Liberalerna hotar med en misstroendeförklaring mot miljö- och klimatministern Annika Strandhäll (S).

Misstroendeförklaringen kommer att genomföras om regeringen inte fattar ett beslut om hur den avvecklade kärnkraften ska slutförvaras innan lucia, rapporterar Ekot.

Målet är i så fall att få Strandhäll avsatt.

– Vi avser att medverka till en misstroendeförklaring som riktas mot klimat- och miljöministern om det inte kommer något beslut innan lucia, säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.

Det finns sedan tidigare en ort i Uppland som är redo att gräva ned avfallet, men regeringsbeslutet har dröjt.

”Sveriges viktigaste miljöärende någonsin”

Den tidigare miljöministern Per Bolund (MP) förklarar för Ekot att det funnits ett antal frågetecken att räta ut. 

– Jag tycker det är olyckligt och farligt om man forcerar fram ett beslut av politiska skäl när det ändå är Sveriges viktigaste och absolut största miljöärende någonsin, säger Bolund.

Annika Strandhäll sade själv i SVT tidigare i veckan att frågan var en av hennes ”absolut mest prioriterade frågor” och att hon hade för avsikt att komma med ett svar inom några dagar eller uppemot en vecka.

Men Nyamko Sabuni är fortsatt kritisk till huruvida frågan faktiskt har drivits framåt.

– Min fråga tillbaka till regeringen blir: vad har ert statsråd gjort sedan i våras? Vi har förstått i riksdagen att regeringen berett frågan för ett beslut men tydligen har inte processen pågått i regeringskansliet och det menar jag är allvarligt. 

Statsministern: ”Har förtroende för Annika Strandhäll”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.