Frågan om slutförvar av använt kärnbränsle och radioaktivt avfall i Östhammars kommun är politiskt känslig. Från Strandhälls företrädare Per Bolund (MP) kom aldrig besked, något som lett till kritik från oppositionen.
Liberalerna och Sverigedemokraterna har hotat att rikta en misstroendeomröstning mot Annika Strandhäll om frågan inte är löst innan lucia.
Oro inför beskedet
På onsdagen säger Annika Strandhäll att planen är att den 22 december ta beslut om utbyggnaden av förvaring av låg- och medelaktivt avfall i Oskarshamn.
I slutet av januari, närmare bestämt den 27, är det sedan dags för beslut om slutförvaret i Östhammar.
– Det här kommer säkerställa en trygg hantering där alla frågor blir tillräckligt utredda, säger Annika Strandhäll.
Däremot kan hon inte i nuläget säga vad beslutet kommer att landa i.
– Vi har allt på bordet för att skriva fram beslutet. Jag kommer inte här i dag berätta vartåt det lutar, utan det är det arbete som nu sker på departementet, säger Annika Strandhäll.
Även om pressträffen inte gav något besked om vad beslutet blir tror Annika Strandhäll att en tydlig tidsplan kommer att välkomnas.
– Avseende det eventuella misstroendehotet tror jag att man måste förstå att det blir en väldigt liten fråga i relation till att vi nu står beredda att sätta ner foten i vad som är Sveriges största miljöärende. Det är inte den typen av frågor som påverkar det här, säger hon.
”Stor lättnad och glädje”
I Oskarshamn välkomnar kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S) att det nu finns ett beslutsdatum.
– Det är en stor lättnad och en stor glädje över det besked ministern kommer med i dag. Vi har slitit med den här frågan, egentligen sedan 1978, säger han.
Han ser inget problem med att beslutet dröjer ett tag till.
– Det har legat lång tid på regeringens bord, ända sedan 2018. Frågan är redo för beslut. kommer det ta ytterligare en månad är det helt okej för vår del, säger han.
Ebba Busch: Fem i tolv
KD-ledaren Ebba Busch menar att beskedet kommer ”fem i tolv”. Om inte regeringen fullföljer och säger ja till slutförvaret den 27 januari kvarstår hotet om misstroende, skriver hon på Twitter.
https://twitter.com/BuschEbba/status/1468579027434840074Sverigedemokraterna välkomnar att det nu finns en tydligare tidsplan framåt.
– Däremot vet vi inte vilket beslut som kommer att fattas den 27, därigenom kvarstår vårt mot om misstroende. Det krävs att man fattar beslut om tillåtlighet och tillstånd, säger partiets energipolitiske talesperson Mattias Bäckström Johansson.
MP-språkröret Per Bolund anklagar i stället oppositionen för att pressa fram ett förhastat beslut.
– Det oroar mig väldigt mycket att man tycker att Sveriges viktigaste miljöärende någonsin kan hanteras under hot, i stället för att ta den tid som krävs för att få svar på helt avögrande frågor, säger han till TT.
Också regeringen går för fort fram, anser han.
– Jag är kritisk mot oppositionen som kidnappar den här frågan av partipolitiska skäl, men jag är också kritisk mot regeringen som faller till föga och accepterar deras tidsplan.
Svenska naturskyddsföreningen menar att tidsplanen är snålt tilltagen.
– När den nya regeringen nu tar sig tid att sätta sig in i frågan, kommer den att se de omfattande brister som fortfarande finns kvar i slutförvarsmetoden. Vi förväntar oss därför att prövningen utmynnar i att regeringen säger nej när de väl meddelar beslut den 27 januari, säger föreningens Johanna Sandahl i ett pressmeddelande.
L släpper misstroendehotet
För Liberalerna innebär dagens besked att partiet släpper sitt hot om att väcka misstroende.
– Det är positivt att vi nu fått tydligt besked om när beslutet ska fattas. Det här bevisar att Miljöpartiet medvetet har förhalat beslutet, för alla underlag finns där. Det är anmärkningsvärt hur regeringen har agerat, säger partiledaren Nyamko Sabuni till TT.
Kontroversiell fråga
Totalt rör det sig om 10 000 ton kärnavfall som ska lagras i 100 000 år. En central fråga är om kopparkapslarna som ska omsluta avfallet håller måttet. Om de läcker kan det få negativa effekter på grundvattnet, om än långsamt.
Forskare är oeniga om hur tillförlitlig metoden är och dessutom anklagas kärnkraftsbolagens företag SKB, Svensk Kärnbränslehantering, för att undanhålla testresultat.
I slutet av oktober rekommenderade Kärnavfallsrådet, ett rådgivande organ till regeringen, att dela upp processen i två steg.
Det skulle innebära att man först fattar beslut om att bygga anläggningen, och senare fattar beslut om driften. Under tiden kan SKB fortsätta sina tester.