Strandade passagerare fick gå på rockkonsert

”Det är klart alla är besvikna”
Silja Symphony kunde inte lägga vid i Visby på grund av vinden. Bilden är från ett tidigare tillfälle.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Kraftiga vindar gjorde att passagerare inte fick stiga av i Visby på torsdagen, och båten styrde färden mot Mariehamn. 

Tallink Silja erbjuder passagerarna både gratis lunch ombord och gratis inträde till en festival i Mariehamn som plåster på såren. 

– Det var inte coronaanpassat någonstans, säger passageraren Christopher Karlson. 

På grund av kraftiga vindar tvingades Visby kryssningskaj stoppa kryssningsfartyg från att lägga till i staden. Silja Symphony med 1 800 passagerare var under torsdagen på väg in till Visby, men tvingades vända när vindarna tilltog.

Stockholmaren Christopher Karlson, 19, var ombord och på väg till Visby för att titta på studentbostäder då han ska börja studera företagsekonomi på Gotland till hösten.

– Det känns tråkigt, vi hade ju ärenden i Visby, säger han.

Silja Symphony erbjöd gratis lunch åt de 1 800 passagerarna på båten som kompensation för besväret.

– Det var hur långa och smockade köer som helst, det var inte coronaanpassat någonstans. Man kunde kanske ha försökt få till en vettig situation där, säger Karlson. 

”Upp till passagerarna” 

Erika Janson, kommunikationschef vid Tallink & Silja, säger att passagerarna har ett ansvar för smittskyddsåtgärderna. 

– Vi bjuder på lunch ombord som lite plåster på såren. Vi uppmanar om avstånd och har markeringar på golven men till syvende och sist är det upp till passagerarna, säger Janson.

Testas inte – får i stället gå på festival

Vid 18.30, lokal tid, kommer färjan att stanna i åländska Mariehamn i fyra timmar. 

Erika Janson säger att passagerarna inte kommer att testas. Dessutom bjuder bolaget på passagerarna på gratis inträde till Rock Off-festivalen som pågår i Mariehamn.

– De flesta av passagerarna är vaccinerade. På Åland har man inte testning i terminalen. Vi påminner om avstånd och rekommenderar munskydd inomhus via högtalarsystemet och sms till passagerarna, säger Janson.

För att gå i land på Åland krävs ett negativt covidtest, om man inte kan visa att man är vaccinerad eller har intyg på att man haft covid-19 det senaste halvåret. Men enligt Janson är man överens med finska myndigheter om arrangemanget.

Experten: Tror att de gjort en riskbedömning

Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, ser inte lösningen som riskfylld.

– Det sprider sig fort ombord på båtar redan från början, har man haft smitta bland passagerarna så kan det ha spritt sig redan på båten. Jag tror inte att de här arrangemangen ytterligare ökar risken i någon nämnvärd utsträckning.

– I Finland har de rätt så strikta regler, jag har svårt att tänka mig att om de gör ett så tillfälligt stopp på finskt territorium att de inte skulle ha gjort en ordentlig riskbedömning och agerat därefter, säger Dillner.

Märkliga väderfenomenet på himlen i Sverige – fångas på film

Filmades på en båt mellan Kungshamn och Smögen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.