Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Straffskärpningar är så idéfattigt"

Lars Ohly, Niklas Svensson och Maria Abrahamsson i Bara politik.
Maria Abrahamsson. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Lars Ohly. Foto: SVEN LINDWALL

Maria Abrahamsson, M, och Lars Ohly, V,  analyserade utfrågningen av statsminister Stefan Löfven i Bara Politik. 

– Han säger: "Vi är det enda mittenalternativet i svensk politik". Jag undrar, när blev det positivt? säger Ohly.

Stefan Löfven medverkade i onsdagskvällens "Bara politik" i Expressen TV med Niklas Svensson. 

Efter utfrågningen av Löfven gästade den före detta vänsterledaren Lars Ohly och den moderata riksdagsledamoten Maria Abrahamsson programmet för att analysera hans insats. 

Många straffskärpningar 

I programmet svarade statsministern bland annat på frågor om kampanjen #metoo där kvinnor berättar om sexuella övergrepp och trakasserier. 

Statsministern sa att han beundrade kvinnor som nu vågar träda fram och tog även upp att han vill se en skärpt sexuallagstiftning. 

– Jag kan mycket väl tänka mig att straffskärpningar har effekt. Inte minst därför att gärningsmannen sitter inne i stället för att vara ute och begå nya brott. Men se till att ha tillräckligt många poliser på plats som kan garantera säkerheten. Vi har ett polissystem som inte håller måttet, säger Maria Abrahamsson. 

Lars Ohly kontrade:

– Straffskärpningar kommer inte hjälpa om man vill ha ner brottsligheten. Men det är ett sätt för politiker att visa handlingskraft: ”Jo, men vi tar den här frågan på allvar, vi skärper straffen”. Men det kommer inte innebära att hat och hot blir färre, på nätet eller någon annanstans. Det är så idéfattigt att fastna vid en diskussion om hårdare straff för att visa handlingskraft som man inte har, sa han.

– I stället borde man diskutera hur vi ska kunna komma till rätta med näthatet som faktiskt skolas in i skolåldern.

Är ett mittenparti

När Löfven fick frågor om regeringsfrågan betonade han att han vill bryta blockpolitiken.  Han tog upp att han tyckte att Moderaterna hade gjort en tydlig högersväng och sa "vi är det enda mittenpartiet". 

– Min avgörande kritik mot Stefans Löfvens taktik i regeringsfrågan är att han vill hålla alla dörrar öppna, vilket gör att han egentligen inte vågar säga någonting. Han är alltid försiktig med att säga saker. En socialdemokrati som inte tycker någonting är inte så mycket värd. Han säger: "Vi är det enda mittenalternativet i svensk politik". Jag undrar, när blev det positivt? sa Ohly.

I programmet fick Löfven även frågor om afghanska ensamkommande. 

– Han var tydlig med att han tyckte att vi skulle ha en rättssäker process, säger Maria Abrahamsson.  

– När det gäller rättsordningen att vi skickar tillbaka människor till ett av världens farligaste länder där tog han inte ansvar, säger Lars Ohly.