Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Straffet för dödsdömde Djalali kan skjutas upp

Irans utrikesminister Javad Zarif.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Margot Wallström.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Javad Zarif.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den svenskiranske forskaren Ahmadreza Djalali fick efter anklagandet om spioneri en dödsdom.

Men i dag gick den iranske utrikesministern Javad Zarif ut och sa att de ska se över fallet.

– Utifrån humanitära skäl ska vi undersöka om straffet kan skjutas upp, sa Javad Zarif vid en frågestund, skriver Sveriges Radio.

Ahmadreza Djalali, forskare i katastrofmedicin vid Karolinska institutet i Solna, greps av iransk polis 2016 när han var i hemlandet på en föreläsningsresa.

Myndigheterna i Iran anklagade honom för att ha spionerat åt Israel som lett till att landets kärnteknikforskare dödats. Djalali har ända sedan gripandet hotats med dödsstraff.

Fyra av FN:s människorättsexperter har tidigare krävt att Iran omedelbart upphäver dödsdomen, rapporterade TT.

”Undersöka om straffet kan skjutas upp”

I dag gick Irans utrikesminister Javad Zarif ut vid en frågestund på fredsforskningsinstitutet Sipri i Stockholm och sa:

– Herr Djalali har ställts inför rätta och fällts för att ha lämnat information som ledde till att våra kärnfysiker mördades av Israel.

Mellan åren 2010 och 2012 dödades flera kärnfysiker i Iran och utländska underrättelsetjänster blev anklagade. Javad Zarif sa vidare att fallet med Djalali gått rätt till och att forskaren fällt i alla instanser, skriver Svenska Dagbladet

Utrikesministern Margot Wallström.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Men han sa också att de iranska myndigheterna ska se över fallet:

– Utifrån humanitära skäl ska vi undersöka om straffet kan skjutas upp, men han är anklagad för mycket allvarliga brott, sa Zarif vid en frågestund på fredsforskningsinstitutet Sipri i Stockholm, skriver Sveriges Radio.

Zarif tillsammans med den svenske kollegan Margot Wallström ska försöka lätta på situationen. Till Djalalis anhöriga sa Wallström under en presskonferens efter mötet med Zarif:

– Vi kräver att det här dödsstraffet inte ska verkställas, förstås, och vi har via vår konsulära enhet kontakt med anhöriga. Vi uttrycker oro för hans hälsa och kräver konsulärt tillträde. Det är viktigt att vi fortsätter insistera på detta. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.