Straff för mord sänks - till 14 års fängelse

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jeanette Javell dömdes i tingsrätten till 15 års fängelse för mordet på sin sambo Ingemar "Inke" Wallin. Hovrätten sänkte efter överklagande straffet till 14 års fängelse.

Fembarnsmamman Jeanette Javell, 42, dömdes av tingsrätten till 15 års fängelse för mordet på Ingemar "Inke" Wallin, 49.

Jeanette Javell överklagade - på måndagen sänkte hovrätten straffet med ett år till ett 14 års fängelse.

Det sista flyttlasset hade gått från Stockholmsområdet till Ingemar "Inke" Wallins hus i Högbo bruk utanför Sandviken. Paret hade bestämt att de ville leva tillsammans. Men tidigt på midsommaraftons morgon hittades 49-åringen död av polisen.

Med en filékniv hade Jeanette Javell huggit ihjäl sin sambo.

Efter dödshuggen gick hon till badrummet och tvättade bort blodet från kniven. Sedan tog hon fram mobilen och fotograferade den livlösa kroppen på vardagsrumsgolvet.

Uppsåtligen

Tingsrätten slog fast att Jeanette Javell uppsåtligen berövat Ingemar Wallin livet. Rätten tog i sin dom ingen hänsyn till att hon har hävdat att hon utfört handlingen i nödvärn.

När tingsrättens dom föll den 31 oktober reagerade Jeanette Javell med bestörtning över straffet. Hon överklagade domen och i december inleddes förhandlingarna i hovrätten för nedre Norrland.

På måndagen sänkte hovrätten domen med ett år, vilket innebär att Jeanette Javell döms till 14 års fängelse, i stället för 15 år.

Hovrätten konstaterar att kvinnan utsatts för visst våld och kränkande beteende, men att hon inte befunnit sig i en nödvärnssituation.

Skadeståndet på 135 000 kronor till mannens anhöriga kvarstår.

Javell har genomgått en rättspsykiatrisk utredning vilken visade att hon inte lider av någon allvarlig psykisk störning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.