Stöttade Hildebrands projekt: ”Chockerande”

Staffan Hildebrand flög 13-årig thailändsk pojke till Sverige.
Avslöjandet om att regissören Staffan Hildebrand utnyttjade unga pojkar har väckt stor uppmärksamhet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
”Det är klart att vi måste titta på det”, säger LO:s pressekreterare.
Foto: SVEN LINDWALL

Regissören Staffan Hildebrand utnyttjade unga pojkar i sina filmprojekt.

Boken ”G som i gärningsman” och Expressens intervju med regissören har fått stor uppmärksamhet. 

Socialdemokraterna, LO, ABF och Fryshuset var några av Staffan Hildebrands främsta uppdragsgivare – de följer rapporteringen och kan komma att utreda internt rapporterar Aftonbladet.

– Det är klart att vi måste titta på det, säger LO:s pressekreterare Jens Lundberg till tidningen.

Avslöjandet om hur Staffan Hildebrand utnyttjade unga pojkar i samband med att han gjorde en rad storfilmer, har väckt stor uppmärksamhet efter publiceringen i Expressen. 

Regissören och filmskaparen Staffan Hildebrand är mest känd för sina ungdomsfilmer ”G som i gemenskap”, och ”Stockholmsnatt” som kom under 80-talet.

I boken ”G som i gärningsman” avslöjas att han genom löften om filmjobb och utlandsresor fått unga pojkar att ha sex med honom. Pojkarna var 13 respektive 15 år gamla när det började, bekräftar Hildebrand nu.

Boken är skriven av Sören ”Sulo” Karlsson och Deanne Rauscher. Deanne Rauscher, som tidigare varit en av författarna till ”Den motvillige monarken” som avslöjade kungen, vännerna kring honom och de som kungen och hans vänner kallade ”kaffeflickorna”. 

I en intervju med Expressen i samband med att boken släpptes berättar Staffan Hildebrand att han alltid ”fascinerats av ungdomar och ungdomskultur” i sitt filmskapande.

Socialdemokraterna, LO, ABF och Fryshuset var några av Staffan Hildebrands främsta uppdragsgivare under hans storhetstid på 80-talet. Men även senare. 

För sex år sedan jobbade Staffan Hildebrand tillsammans med ABF i Botkyrka på ett filmprojekt kallat ”Rötterna från röda”.

2005 producerade Fryshusets grundare Anders Carlberg och Hildebrand filmen ”Den osynliga muren”. 

ABF: ”Chockerande uppgifter som framkommit”

ABF nämns flera gånger i boken. 

– Det är chockerande uppgifter som framkommit, givetvis, säger Niklas Skeppar, internationell sekreterare och presskontakt på ABF till Aftonbladet.

Han betonar att ABF aldrig skulle samarbeta med en person som har de här anklagelserna över sig, och säger att ABF inte har tagit ställning till huruvida de ska utreda uppgifterna. 

– Vi avvaktar hela publiceringen för att kunna göra en ordentlig bedömning av det här. Men precis som med all ABF-verksamhet, så är det så att någon farit illa så har vi så att man kan kontakta ABF på något sätt. Vi har till exempel en visselblåsarfunktion, säger Niklas Skeppar.

S vill inte kommentera

LO var en annan organisation som finansierade Hildebrands filmer. Jens Lundberg, LO:s pressekreterare, säger till Aftonbladet att de ser allvarligt på rapporterna.

– Det är klart att vi måste titta på det, i ljuset av avslöjanden som kommer i boken. Om LO har någon del i det så måste vi hantera det.

Ytterligare ett namn som nämns ofta i boken är det socialdemokratiska partiet. De beställde bland annat ”Rosen”. Men partiet vill inte uttala sig om boken eller huruvida samarbetena med Hildebrand kommer leda till en internutredning.

Se hela reportaget med Expressen Premium.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.