Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Storvarsel på Microsoft – 10 000 berörs

LIVE: Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal
Microsoft varslar drygt 10 000 av sina anställda om uppsägning.
Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Amerikanska it-bolaget Microsoft varslar cirka 10 000 av sina anställda om uppsägning. Flera andra teknikjättar har den senaste tiden beslutat om omfattande neddragningar.

Det nya beskedet från Microsoft berör 5 procent av bolagets anställda. Det är därmed betydligt mer kännbart än de personalneddragningar som Microsoft gjort under under det gångna året, där mindre än 1 procent drabbades.

– Under pandemin skedde en snabb accelerering. Nu tror jag att vi genomgår en fas där det sker en viss normalisering på efterfrågesidan, sade bolagets vd Satya Nadella på World Economic Forum i Davos, strax innan varslet offentliggjordes.

Beskedet kommer inför Microsofts delårsrapport nästa vecka, där koncernen väntas redovisa en försäljningsökning på 2 procent för det brutna räkenskapsårets andra kvartal. Det skulle vara den lägsta tillväxttakten för Microsoft sedan 2017.

Amazon, Microsofts konkurrent inom molntjänster, har varslat 18 000 anställda om uppsägning, vilket kommer efter höstens stora nedskärningar på företag som Facebook-ägaren Meta och det sociala nätverket Twitter.

”Första tecken på att något händer”

Maria Landeborn om Microsofts nedskärningsplaner.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.