Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stort strömavbrott i Stockholm slog ut hela Södertälje

Polisen på plats vid Astra Zeneca. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Astra Zenecas anläggning utrymdes. Foto: Nicole Fältlöv-Amiri
Astra Zenecas anläggning i Södertälje har utrymts och räddningstjänsten befarar att extremt farlig vätska kan läcka. Foto: Fredrik Sjöshult

Stora delar av Stockholms län drabbades av ett strömavbrott under onsdagsförmiddagen.

Avbrottet påverkade tågtrafiken – och till en början stod hela Södertälje utan ström.

Astra Zenecas anläggning i Södertälje har utrymts och räddningstjänsten befarar att extremt farlig vätska kan läcka. 

På onsdagsförmiddagen drabbades stora delar av Stockholms län av ett strömavbrott. Värst slog det mot Södertälje som stod helt strömlöst – och det kommunala elbolaget Telge Energi meddelade att uppemot 100 000 invånare var drabbade, enligt Aftonbladet.

På sin Twitter skriver Telge Energi att problemet sitter i en regionnätsstation hos Vattenfall.

https://twitter.com/TelgeEnergi/status/996658606488596480

– Avbrottet beror på en trasig frånskiljare på en trasig transformatorstation på regionnätet. När det blir fel på ett 70 kilovolt-nät då drabbar det en större region. Det var hela Södertälje som var strömlöst från början, säger Mikael Björnér, presstalesperson vid Vattenfall.

Vattenfall har tekniker på plats i Södertälje som jobbar med omkopplingar av nätet. Vid 09.45-tiden började man koppla tillbaka delar av strömmen i de berörda områdena.

– Det gör vi för att kunna koppla in olika områden, det är därför strömmen kommer tillbaka successivt.

Det finns ingen prognos för när strömmen beräknas vara tillbaka helt.

Elbolaget Ellevio meddelade även att 12 000 av deras kunder i Ekerö och Nynäshamn var drabbade. Samtidigt stod även pendeltågstrafiken söder om Stockholm helt still.

I samband med strömavbrottet har man valt att utrymma Astra Zenecas fabrik i Södertälje. Foto: LÄSARBILD

Astra Zenecas fabrik utryms

I samband med strömavbrottet har man valt att utrymma Astra Zenecas fabrik i Snäckviken, Södertälje. Det är en tank med ett farligt ämne som har ökat i tryck.

– Tanken innehåller isopropylamin, en mycket brandfarlig vätska som även är frätande. Det innebär inte bara att det finns en brandfrisk, utan även en hälsofara av hud och vävnadsskador, säger Cecilia Lundfäldt, kommunikatör vid Södertörns brandförsvar.

Till en start fick räddningstjänsten indikation om att det skulle röra sig om ett annat ämne. Vad som har föranlett trycket är oklart, enligt Lundfäldt.

Fyra brandstationer, från Södertälje, Botkyrka, Haninge och Farsta, har beordrats till platsen.

– Astra Zeneca har valt att utrymma hela fabriken och vi är på plats för att skapa oss en lägesbild, säger Cecilia Lundfäldt, kommunikatör vid Södertörns brandförsvar.

Hur många anställda som utrymts är ännu oklart. Räddningstjänsten är på plats för att lokalisera tanken och mäta trycket.

Börjar starta om systemen

Vid 10.45-tiden meddelar Astra Zeneca att elen är tillbaka och att systemet håller på att startas om.

– Elen är nu tillbaka sedan ungefär 50 minuter men det tar lite tid att starta upp de här systemen på ett säkert sätt. Det är det vi gör just nu och när allt är uppe och fungerar som det ska släpper vi in personalen igen, säger Jacob Lund, kommunikationsdirektör vid Astra Zeneca till TT.

Vid 11.55-tiden har man påbörjat kylning av den berörda tanken. 

– I nuläget säger vi att man inte behöver utrymma några närliggande byggnader. Tanken läcker inte och Astra Zeneca har påbörjat kylning av tanken, säger Camilla Lundstedt, kommunikatör vid Södertörns brandförsvar.

Enligt en initial prognos beräknas man vara klar på platsen vid 13.30, men tiden kan komma att ändras, meddelar räddningstjänsten.

Personal evakuerade. Foto: NICOLE FÄLTLÖV-AMIRI

Väntade i timmar i gassande sol

En anställd vid fabriken berättar att personalen evakuerades till en uppsamlingsplats på området efter det att larmet gått. Räddningstjänsten var sedan snabb med att få upp avspärrningar.

– Sedan kom beskedet att vi behöva lämna området helt, sen evakuerades vi två gånger till. Sista platsen var ett grönområde utanför området. Det var ju så mycket folk på plats så det var väl kanske för att alla bilar skulle kunna ta sig fram.

I gassande sol väntade sedan personalen på besked. Den anställde vi pratat med bestämde sig för att lämna platsen vid 11.40-tiden. Då hade han suttit och väntat med hundratals andra anställda i närmare en och en halv timme.

– Det var varmt och lite förvirrande ett tag innan fick information om att det kunde finnas en explosionsrisk. Men jag upplevde ändå att stämningen var bra.

Enligt Expressens reporter Nicole Fältlöv-Amiri på plats tycks stämningen vara god, evakuering till trots. 

Anställda solar och njuter av vädret och det delas ut läsk och vatten till folk, säger hon i Expressen TV.

Vidare berättar hon att alla gruppchefer har gått ut till sin personal i parken och de kommer ge ett första besked om läget 13.00. Därefter väntas information komma varje timme.

Vid 12.20-tiden har personalen fortsatt evakuerade, men situationen ska vara under kontroll. Foto: NICOLE FÄLTLÖV-AMIRI

”Tagit tid att få ned alla nivåer i kylsystemen”

Vid 12.20-tiden är personalen fortsatt evakuerade, men situationen ska vara under kontroll.

– Det har tagit tid att få alla nivåer till det normala i de berörda kylsystemen, och vi släpper inte i vår personal innan de är på det normala igen. Därför tar det lite tid. Nu är det samling i parken här utanför, säger Jacob Lund, kommunikationsdirektör vid Astra Zeneca.

Räddningstjänsten är fortfarande på plats, och avspärrningarna kommer att vara kvar tills vidare.

– Planen är att vi ska komma med ett nytt besked till vår personal här inom tio minuter, då får vi se vart vi landar. Jag har inte den informationen om när de kan återgå till arbetet än.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!